El BCE apunta a una recessió a l’eurozona la segona meitat del 2023

L’autoritat monetària va calcular a mitjans de desembre que l’economia creixeria un lleuger 0,1% durant el tercer trimestre

El BCE apunta a una recessió a l’eurozona la segona meitat del 2023

PABLO ALLENDESALAZAR

1
Es llegeix en minuts
PABLO ALLENDESALAZAR

Les males perspectives de l’economia de la zona euro es confirmen. El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, va advertir ahir que els indicadors avançats apunten que l’activitat als països de la unió monetària es va contraure al desembre, cosa que "confirma la possibilitat d’una recessió tècnica la segona meitat del 2023 i unes perspectives febles per al curt termini". El PIB de la zona euro, així, ja va caure un 0,1% el tercer trimestre de l’any passat respecte als tres mesos anteriors, amb la qual cosa si acumula dos trimestres consecutius a la baixa haurà entrat oficialment en recessió.

Notícies relacionades

A mitjans de desembre, l’autoritat monetària de la zona euro va revisar les seves previsions i va calcular que l’economia creixeria un lleuger 0,1% entre l’octubre i el desembre. En cas que es confirmés que el PIB va caure en el quart trimestre, per tant, l’activitat s’hauria comportat encara pitjor del que esperava el BCE. La institució presidida per Christine Lagarde va calcular llavors que el creixement seria del 0,6% en el conjunt del 2023 i del 0,8% el 2024, per sota del que va estimar al setembre (0,7% i 1%).

La revisió a la baixa, va explicar el BCE, es va deure al fet que les dades del tercer trimestre i les avançades estaven sent més febles de l’esperat, a la qual cosa tot apunta que s’ha sumat un deteriorament addicional. "L’evolució del creixement és decebedora. La desacceleració sembla generalitzada, amb la construcció i la indústria particularment afectades", va advertir Guindos al fòrum Spain Investors Day, a Madrid.