El tribunal rebutja que Catalá doni testimoni en el judici a Rato

El tribunal rebutja que Catalá doni testimoni en el judici a Rato

EP

1
Es llegeix en minuts
Tono Calleja

El tribunal que enjudicia Rodrigo Rato ha denegat la declaració com a testimoni de l’exministre Rafael Catalá, tal com havia reclamat la lletrada María Massó, que exerceix la defensa de l’exvicepresident i ministre d’Economia del Govern de José María Aznar. La presidenta del tribunal, la magistrada Ángela Acevedo, va confirmar la seva decisió prèvia de no cridar l’extitular de Justícia perquè aclareixi per què va tenir accés a la informació fiscal, de caràcter confidencial, de Rato.

Notícies relacionades

Tant la Fiscalia Anticorrupció com l’Advocacia de l’Estat havien defensat prèviament que el testimoni de Catalá era "improcedent", ja que aquest ja havia sigut denegat per considerar que no tenia rellevància per al cas. L’advocada havia reiterat la rellevància per a la defensa de Rato del testimoni de Catalá al tribunal després de conèixer les informacions publicades sobre les indagacions que porta a terme de manera secreta el titular del Jutjat d’Instrucció número 2 de Tarragona, Rubén Rus Vela. Aquest magistrat disposa de correus electrònics d’Hisenda relacionats amb la investigació fiscal que es va portar a terme a Rodrigo Rato.

La rellevància penal d’aquests i altres missatges va ser debatuda a la Junta de Fiscals d’Anticorrupció que es va celebrar el 26 de setembre, en la qual va participar la fiscal Elena Lorente, de qui la Fiscalia va decidir no investigar un possible delicte de revelació de secrets. El cap d’Anticorrupció, Alejandro Luzón, ha promogut una sanció contra la fiscal del cas, Carmen García Cerdá, per desobeir-lo i continuar investigant aquests fets. En el mateix sentit el representant de l’Advocacia de l’Estat, d’acord amb la fiscal Elena Lorente, va recordar que la declaració de Catalá ja va ser rebutjada durant el període d’admissió de proves, que va portar a terme el tribunal: "Entenem que no s’ha fet una al·legació que justifiqui el canvi de circumstàncies i que faci admissible la declaració testifical", ha assegurat el funcionari públic en el judici.