La reactivació econòmica

Foment reclama que s’elevin les ajudes d’Estat

La patronal catalana demana també un increment de les deduccions fiscals

Foment reclama que s’elevin les ajudes d’Estat

EL PERIÓDICO

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

La patronal catalana Foment del Treball va reclamar ahir que el Govern apliqui un nivell d’ajudes d’Estat més elevat com una manera eficient per reactivar l’economia i la viabilitat empresarial. En l’anàlisi per països de la UE portada a terme per la patronal s’evidencia que Alemanya arriba a un nivell d’ajudes d’Estat equivalent al 3,37% del seu PIB, o França del 2,53%, molt superior al d’Espanya (1,69%). "El pes de les deduccions fiscals com a mecanisme d’ajudes d’Estat hauria d’incrementar-se en el cas espanyol, ja que aquesta mostra un nivell relatiu més baix; va ser en el 2021 del 5,61% enfront del 13,82% de la Unió Europea-27", afegeix la patronal.

En el cas espanyol, Foment destaca com a instrument més utilitzat per a les ajudes públiques les subvencions, i seran el 72,59% del total de les ajudes fins al 2019. Les exempcions o diferiment fiscal, el 2021 representen en el cas espanyol el 5,61%, mentre la utilització de l’instrument fiscal és més intensa en el cas europeu (UE-27), que arriba a un percentatge del 13,82%. Per a Foment, la via de les exempcions fiscals s’hauria de potenciar "ja que facilita la gestió de l’ajuda al no subjectar-se a termini com les subvencions, i d’inferior burocràcia i dilació pel que fa a la seva implementació".

Menys aportació

Notícies relacionades

Encara que ha augmentat el destí a polítiques mediambientals i d’eficiència energètica de les ajudes d’Estat, a Espanya encara són més inferiors (41%) enfrontde la UE-27 (55%). Un informe recent publicat per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) sobre les ajudes públiques mostra com, en el cas espanyol, continua donant-se una inferior aportació relativa, en termes del PIB, d’aquestes respecte als principals països europeus, i especialment de manera més significativa amb els països industrials del centre europeu. D’aquesta manera, les ajudes d’Estat per a l’any 2021 es van situar en la mitjana europea (UE-27) en el 2,30% del PIB, mentre que en el cas espanyol únicament es van situar en aquest 1,69% del PIB.

Les ajudes públiques s’han concentrat en les ajudes covid en més proporció a Espanya que en altres països. Van representar en el cas espanyol el 61% del total davant el 57% de la mitjana europea. Espanya se situa, en general, dins del rànquing de la UE-27 en la dinovena posició.