El raïm per acomiadar aquest any costa un 20% més

Les distribuïdores l’estan portant del Perú

El raïm per acomiadar aquest any costa un 20% més
1
Es llegeix en minuts
M. J. I.

El tradicional raïm de Cap d’Any arriba aquest 2023 amb menys producció i fins a un 20% més car que l’any passat, a un preu mitjà de 3,54 euros el quilo, mentre que en les mateixes dates del 2022 es trobaven a 2,29 euros i, el 2021, de 2,51, segons les dades de Mercamadrid. La varietat de raïm Aledo, molt popular aquests dies, fins i tot ha duplicat el preu respecte a fa 12 mesos, com ha explicat la directora comercial i de màrqueting de l’empresa alacantina Uvasdoce, Miriam Cutillas.

Notícies relacionades

Una anàlisi realitzada per l’organització de consumidors Facua ha revelat que el preu del raïm en supermercats i hipermercats s’ha incrementat fins a un 227% en els últims dos mesos. Amb tot, el raïm és un d’aquests productes "que, per molt cars que vagin, tenen moments de consum gairebé obligat, concretament a la nit de Cap d’Any. Per molt car que vagi, la gent en comprarà sí o sí... El que passa llavors és que potser es deixen de comprar la resta de dies de l’any", assenyala Pedro Aznar, professor del departament d’Economia, Finances i Comptabilitat d’ESADE.

La venda de raïm durant aquesta setmana de l’any s’incrementa en un 50% respecte a una setmana normal, malgrat que el seu consum s’ha desestacionalitzat i se sol consumir durant qualsevol moment de l’any. "A Espanya no queda pràcticament raïm", segons va confirmar el president de l’Associació de Productors Exportadors de Fruites, Raïm de Taula i Altres Productes Agraris (Apoexpa), Joaquín Gómez.

Temes:

ESADE