Cercles concèntrics

Inditex impulsa el millor Ibex des del 2009

L’índex més seguit de la borsa espanyola marca el seu millor registre anual en 14 anys al revaloritzar-se (fins dimarts) prop d’un 23%.

Inditex impulsa el millor Ibex des del 2009
2
Es llegeix en minuts
Martí Saballs Pons
Martí Saballs Pons

Director d'Informació Econòmica de Prensa Ibérica.

ver +

L’anunci que Laboratorios Rovi fabricaria la vacuna contra la covid de Moderna va llançar a l’estrellat borsari l’empresa espanyola. Després de l’auge del 2021, la caiguda el 2022 (-51%) i una nova resurrecció el 2023, en què l’empresa controlada per la família López-Belmonte s’ha alçat en la primera posició de l’Ibex 35. Aquesta vegada amb les expectatives de tornar a créixer amb la vacuna contra el virus el 2024, per les esperances de ser aprovat un antipsicòtic als EUA el març del 2024 i per més fabricació a tercers.

PLATA I BRONZE

Inditex, controlat per la família Ortega, i ACS, que té Florentino Pérez com a primer accionista amb un 14,1% del capital, acompanyen Rovi a dalt de tot de l’Ibex. L’evolució dels seus ingressos en el mercat exterior, on generen la gran majoria del seu negoci, ha impulsat la tèxtil i la constructora. L’empresa presidida per Marta Ortega s’ha consolidat el 2023 com a primera empresa espanyola per capitalització, i es distancia de l’energètica Iberdrola.

NO VIST DES DEL 2009

Inditex representa un 18% d’un índex en què les cinc empreses més grans suposen el 50% del valor. A falta de dues sessions, l’Ibex va camí de tancar el seu millor any des del 2009, en què va fregar una revalorització del 30%. L’informe de mercat de BME (Borses i Mercats Espanyols) destaca "la poderosa influència de l’arma monetària sobre l’economia". L’esforç dels bancs centrals per aturar la inflació amb pujades graduals dels tipus d’interès ha beneficiat la renda variable. Les expectatives dels inversors sobre l’evolució mitjana de les empreses és avui més positiva que fa un any. Catorze companyies (vegeu el quadro) han obtingut més bon resultat que el conjunt de l’Ibex; sis van tancar dilluns en números vermells.

TURISME I BANCA

Quatre valors relacionats amb el turisme (Aena, Amadeus, Meliá i IAG) han recuperat les pèrdues del 2022. BBVA i Santander han substituït en l’escala bancària els dos millors valors de l’any passat: CaixaBank (+52%) i Sabadell (+48%). Bankinter i Unicaja són dos dels valors que tanquen en vermell. En el cas del primer, acaba de nomenar la seva nova primera executiva, Gloria Ortiz, en substitució de María Dolores Dancausa. Unicaja també va anunciar la renúncia de Manuel Azuaga com a president, efectiva el 2024. Els bancs, que han passat de treballar en un escenari de tipus negatius a un de tipus a l’alça, prometen ser els grans protagonistes del 2024.

Notícies relacionades

CICLES I DEUTE

Si Repsol es va veure beneficiada el 2022 per l’augment del petroli, aquest any ha entrat en vermell. Acciona i la seva participada energètica han patit el càstig dels inversors pels efectes regulatoris en energia, mentre que Grifols i Fluidra redrecen el seu excés de deute. ¿Telefónica? Torna a entrar en positiu a l’espera dels vaivens en el seu accionariat per l’entrada de STC i l’Estat espanyol.