Dos bancs clau per a l’estabilitat

Tant La Caixa com BBVA exerceixen un paper rellevant en la multinacional des de fa tres dècades. Cadascuna de les entitats té aproximadament el 5% de les accions.

Dos bancs clau per a l’estabilitat
1
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

L’anunci que l’Estat tornarà a entrar a Telefónica situa en el centre de les mirades els dos principals accionistes espanyols de la companyia: la Fundació La Caixa (a través del seu hòlding Criteria i la seva participada CaixaBank) i el BBVA. Segons el diari El País, el Govern pretén articular un "pacte estable" amb les dues entitats (cada una amb entorn d’un 5% de les accions) per tal de garantir l’"estabilitat accionarial" de la companyia presidida per José María Álvarez-Pallete.

Tant La Caixa com BBVA són accionistes rellevants de Telefónica des de fa unes tres dècades i, com a tals, comparteixen l’interès comú de donar estabilitat a l’operadora, però no tenen subscrit un pacte parasocial (acord entre accionistes per coordinar les seves votacions en els òrgans de govern de l’empresa, entre altres aspectes). Fonts financeres interpreten que el Govern està interessat a sumar-se a aquesta col·laboració per donar estabilitat a l’empresa després de l’entrada al seu capital de l’operadora pública saudita STC, però no pretén assolir un pacte formal entre l’Estat –a través de la SEPI- i els dos bancs privats. L’Estat, d’altra banda, ja és el segon accionista de CaixaBank, després de la Fundació La Caixa, per l’absorció de Bankia per part del banc que presideix Goirigolzarri.

Notícies relacionades

La Caixa, BBV i Argentaria (les dues entitats que es van fusionar en BBVA) van formar el nucli dur accionarial de Telefónica quan la seva privatització va ser culminada per part dels governs de Felipe González i José María Aznar a mitjans dels 90 del segle passat. Isidre Fainé, president de la Fundació La Caixa, és conseller de Telefónica des del 1994 i actualment ocupa una de les seves tres vicepresidències en representació de CaixaBank. Per la seva banda, José María Abril n’és conseller des del 2007 en representació del BBVA i també ocupa una de les vicepresidències de l’operadora.

Alts representants dels dos bancs han mostrat públicament el seu beneplàcit amb matisos a l’entrada a Telefónica de STC. El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, va assegurar a principis de juny que era una "bona notícia" que empreses espanyoles despertin l’interès d’inversors estrangers. El seu homòleg de BBVA, Onur Genç, es va pronunciar en termes similars.