El subsidi d’atur puja de 480 a 570 euros els sis primers mesos

L’acord del Govern que salva el xoc entre Díaz i Calviño suposa 400.000 potencials beneficiaris més

El subsidi d’atur puja de 480 a 570 euros els sis primers mesos

GABRiEL UBIETO

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern va arribar a un acord intern per aprovar ahir la reforma dels subsidis d’atur en el Consell de Ministres. Els subsidis són una prestació no contributiva a què tenen dret part dels aturats que han esgotat prèviament les seves cotitzacions i que perceben actualment unes 900.000 persones.

En les últimes setmanes ha sigut objecte de confrontació en públic i en privat de les vicepresidentes Nadia Calviño i Yolanda Díaz que finalment van resoldre ahir. "Aquest Govern no fa més que eixamplar drets laborals. Som el Govern de les polítiques útils", va afirmar Díaz en la roda de premsa després del Consell de Ministres.

Les principals novetats de l’acord consisteixen en un augment dels imports del subsidi. Actualment el pagament és de 480 euros mensuals i ara passa a un sistema progressiu de 570 euros, que anirà disminuint amb el temps fins a tornar als 480 euros. També se n’amplia la cobertura, fins a permetre-hi l’accés a uns 400.000 nous potencials beneficiaris, principalment temporers del camp i menors de 45 anys. I si l’aturat troba feina, podrà compatibilitzar el cobrament del subsidi amb el seu sou durant un màxim de sis mesos.

La norma també inclou més mecanismes de control per minimitzar el frau, segons el Ministeri d’Economia. Ara hi haurà controls trimestrals si el beneficiari continua complint els requisits, amb l’obligació afegida de presentar declaració de la renda anual, igual que es fa amb l’ingrés mínim vital (IMV).

Reformar el ventall de subsidis per simplificar-los i fer-los més accessibles és una assignatura pendent des de fa més d’una dècada. El Govern de coalició no va saber desencallar-lo durant la passada legislatura i ara la UE en reclama l’aprovació per abonar el quart desemborsament dels fons europeus, de 10.000 milions d’euros. Sobre aquesta qüestió, el ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, va confirmar que l’Executiu enviarà avui la petició a la Comissió Europea, una vegada acabades les fites vinculades al pagament.

Aquest enèsim xoc entre les vicepresidentes ha sigut resolt en el Consell de Ministres. El text no ha sigut negociat ni amb la patronal ni amb els sindicats. La reforma modificarà tres aspectes fonamentals de l’actual sistema: la cobertura, la quantia i la seva durada i compatibilitat amb l’ocupació.

¿Què pot passar?

La reforma del subsidi passa per obrir l’accés a unes 400.000 persones. Fins a 250.000 actuals peons agrícoles hi guanyarien l’accés a l’estendre’s el subsidi agrari a aquelles persones que treballen en autonomies que no són Andalusia i Extremadura. I és que fins ara només els peons de les esmentades comunitats tenien accés a aquesta paga. I els 150.000 restants serien menors de 45 anys, que abans no podien cobrar, per edat, aquestes ajudes i ara Treball vol cobrir-los també sempre que no tinguin càrregues familiars.

Per contra, la proposta de Treball passa per derivar unes 120.000 persones a l’ingrés mínim vital (IMV), la renda mínima estatal amb uns requisits formals que s’haurien de modificar per integrar-hi aquest col·lectiu. Si bé inicialment des del Ministeri d’Economia es va plantejar restringir l’accés per als més grans de 52 anys, fonts coneixedores de les converses apunten que l’esmentada via no ha prosperat.

¿Quant i quan es cobra?

Notícies relacionades

En matèria d’imports és on s’ha produït un estira-i-arronsa més intens entre Treball i Economia. Finalment les quanties definitives obeeixen a un punt mitjà. Durant els sis primers mesos el perceptor ingressarà l’equivalent al 95% de l’IPREM, actualment 570 euros; entre els sis mesos i l’any, un 90% de l’IPREM, actualment 540 euros; i a partir de l’any cobrarà el 80% de l’IPREM, com ara i que està en 480 euros. No obstant, per a les persones més grans de 52 anys no hi haurà esglaons: cobraran des del primer dia 480 euros.

¿Compatible amb la feina?

L’aspecte en què hi ha menys diferències hi ha entre els departaments és respecte a la voluntat de facilitar la reincorporació dels beneficiaris del subsidi a una feina. I en aquest punt Treball ha compensat la rebaixa pel que fa a import a canvi de més temps de compatibilitat. Inicialment Yolanda Díaz va plantejar compaginar els ingressos del subsidi i un primer sou al 100% durant els primers 45 dies de contracte laboral. Finalment, serà compatible durant sis mesos, però no amb el 100% del subsidi. La quantia de l’ajuda serà decreixent a mesura que avanci el temps.