Apunt

Retirada gradual

Retirada gradual

EP

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Costa molt de creure que el Govern central vulgui permetre que, d’un dia per l’altre, l’electricitat pugi més d’un 15%. Això és el que passaria si, de sobte, el Govern decideix no prorrogar en absolut la rebaixa de l’IVA de l’electricitat al 5% (des del 21% original) que caduca el 31 de desembre. I això és només un exemple del que podria passar en les economies de llars i empreses d’aquí dues setmanes si el Govern s’até a la data de caducitat de les seves mesures antiinflació.

No sembla que l’Executiu ho hagi de consentir. Permetre una apagada sobtada pot arribar a provocar tal xoc en les economies domèstiques i de les empreses que és molt probable que el Govern opti per una retirada "progressiva i gradual", segons l’expressió que va fer servir la vicepresidenta quarta i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, divendres passat. És la mateixa partitura sobre la qual es recolza la vicepresidenta tercera Teresa Ribera quan sosté: "Moltes d’elles segur que es mantenen. Algunes poden ser modificades".

Notícies relacionades

De moment, Pedro Sánchez ja va anunciar la pròrroga fins al juny de la rebaixa de l’IVA dels aliments. També se sap que el Govern vol prorrogar al 2024 el canvi gratuït d’hipoteques variables a fixes (mesura sense cost pressupostari). Falta per saber què pot passar amb la totalitat d’aquest conjunt de mesures que es van adoptar per fer front als efectes de la guerra a Ucraïna –tant pel costat dels ingressos (4.900 milions) com pel de les despeses (4.100 milions)– i que, segons l’ha quantificat el Govern, sumen 9.000 milions d’euros. És una xifra molt alta, al voltant del 0,6% del PIB, que pot arribar a arruïnar uns comptes públics que ja entraran de ple el 2024 a la cotilla de la disciplina europea.

El Govern sembla voler una retirada, sí, de les mesures, però esglaonada. Que els nous Pressupostos de l’Estat no hagin d’estar aprovats abans de l’abril brinda aquesta data com un esglaó intermedi per a aquesta estratègia de retirada "progressiva i gradual" de què parlava Montero.