Espanya s’acosta més a Alemanya per reformar les regles fiscals

Calviño planteja una reducció anual del deute de l’1% per als països més afectats

Espanya s’acosta més a Alemanya per reformar  les regles fiscals

SILVIA MARTINEZ

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La reforma de les regles fiscals torna avui a la taula dels ministres d’economia i finances de la UE de la mà d’una nova proposta de compromís amb què Espanya, que aquest semestre ostenta la presidència rotatòria de la UE, aspira a desbloquejar l’acord que es resisteix des de fa mesos pels desacords entre capitals com París i Berlín. Per quadrar el cercle, la vicepresidenta espanyola i ministra d’Economia, Nadia Calviño, ha convocat els seus homòlegs a un sopar de negociació que arrencarà després de la reunió de l’Eurogrup i que es podria allargar tota la nit. En el menú: retallades mínimes anuals per a tots els països amb un deute superior al 60% del PIB i coixins fiscals.

La intenció de la presidència espanyola, segons el document a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, és que el sopar duri tant com hagi de durar per tal d’"arribar a un acord polític sobre les qüestions pendents", segons assenyala la nota que des del Govern defineixen com a "equilibrada" perquè recull un tractament diferenciat per a cada país però amb salvaguardes per garantir la reducció sostinguda del deute.

"L’única cosa que sabem és que els col·legues espanyols, a Madrid o a Brussel·les, només parlen d’un pla A i que hi hagi un acord. Estan disposats a estar-hi tota la nit", asseguren fonts diplomàtiques europees. "Hem fet enormes progressos els últims mesos. Hi ha una molt bona oportunitat de tancar-ho en un futur pròxim i som bastant a prop", expliquen altres fonts europees. "La resposta dels països està sent molt constructiva. Hi ha un interès compartit a aconseguir l’acord i observem una gran disposició per buscar solucions", asseguren des del Ministeri d’Economia.

Coixí fiscal

Per donar l’empenta definitiva a l’acord, el nou document de l’equip de Calviño s’acosta més a les peticions plantejades per Alemanya i afina amb números les salvaguardes promeses en matèria de deute i dèficit públic per garantir que els països que no estan sotmesos a un procediment per dèficit excessiu compleixen amb les seves vies d’ajust. En el cas del deute, la nova proposta planteja que els països més endeutats, amb una ràtio d’endeutament superior al 90% del PIB, redueixin en el període d’ajust el nivell del deute d’un "mínim mitjà anual de l’1% del PIB", mentre superin l’esmentat llindar (una exigència de Berlín), i un 0,5% els que tenen unes ràtios d’endeutament entre el 60 i el 90%.

Notícies relacionades

Quant a la salvaguarda relativa al dèficit, l’últim compromís dissenyat per Espanya inclou un llindar addicional. Es tracta d’un coixí fiscal de l’1,5% del PIB. És a dir, tot i que els països no estiguin subjectes a un procedimiento sancionador, també s’hauran d’estrènyer el cinturó tot i que el seu forat fiscal no superi el límit del 3% del PIB. "La trajectòria tècnica de la Comissió haurà de garantir que l’ajust fiscal continuï quan sigui necessari fins que l’Estat membre arribi a un nivell de dèficit que proporcioni un marge de resiliència comuna de l’1,5% respecte a la referència del 3%", assenyala el document. La idea és garantir un "marge de maniobra pressupostari" per tenir en compte les necessàries inversions públiques i reformes i "poder respondre a un xoc". Per arribar al marge, l’ajust anual del dèficit estructural primari haurà d’oscil·lar entre el 0,3-0,4% i el 0,2-0,25%, segons el termini d’ajust.

La proposta manté a més l’ajust pressupostari mínim anual del 0,5% del PIB per als països amb un dèficit superior al 3% del PIB.