Guindos alerta de l’optimisme dels mercats i els riscos dels fons
El vicepresident del BCE adverteix de les «comprimides» primes de risc a l’eurozona a conseqüència de la moderació de la inflació
El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, va advertir ahir en el I Fòrum Financer de Prensa Ibérica de l’elevat optimisme de les borses i de les «comprimides» primes de risc que s’estan donant a l’eurozona en aquest final d’any com a conseqüència de la moderació de la inflació. «Els mercats estan descomptant un aterratge suau de l’economia europea i això està comprimint les primes de risc i fent que es prenguin molts riscos per part dels fons d’inversió. En un entorn de sorpreses negatives, el sector dels fons d’inversió d’alt risc pot generar una situació de molta inestabilitat i vulnerabilitat», va remarcar.
«L’última dada de la inflació de la zona euro al novembre s’ha situat en el 2,4%. Això ha sigut una sorpresa positiva, ja que el consens de mercat calculava que l’IPC arribaria a tres dècimes més. La subjacent està en el 3,6% i tots els indicadors apunten que s’està frenant. Els bancs centrals sempre han de ser prudents. No es pot cantar victòria, tot i que estem en l’última milla perquè la inflació aconsegueixi l’estabilitat de preus i la nostra inflació objectiva del 2%», va remarcar. El BCE ha explicat que prendrà les seves decisions futures partint de les dades que es vagin coneixent. «La nostra comunicació és molt clara i anirem reunió a reunió», va remarcar en la jornada Una banca en transformació, organitzada per Prensa Ibérica i Grant Thornton.
Rendibilitat financera
Notícies relacionadesGuindos també es va referir a la importància de les polítiques fiscals, en combinació amb la tasca que desenvolupen els bancs centrals. «Aquesta setmana es discutirà en l’Ecofin el nou marc de política fiscal de la UE. Enviant un senyal d’estabilitat a mitjà termini i deixant enrere de manera gradual tot el que té a veure amb les mesures antixoc per fer front als efectes de la inflació. És clau la reducció dels dèficits estructurals i la rebaixa de la ràtio de deute sobre el PIB, mentre hi hagi marge perquè es donin inversions en tot el que té a veure amb el canvi climàtic», va defensar.
El vicepresident del regulador va explicar que una situació de tipus alts, com l’actual, afecta fonamentalment tres sectors bàsics: les famílies, les empreses i els bancs. «En l’àmbit empresarial, un dels sectors més afectats és l’immobiliari. El nivell de compravendes s’ha reduït en un 50% l’últim any, tot i que veiem que l’ajust de preus a la baixa no es correspon amb la contracció de la demanda», va apuntar. Tampoc va voler passar per alt el moment de la banca europea. «Els bancs estan millorant la seva rendibilitat financera (ROE) fins a un 10% tot i que encara no cobreix el cost del capital que és del 14%», va alertar. Guindos sosté que el sector financer europeu haurà d’elevar les seves provisions amb l’objectiu de cobrir les insolvències que es puguin produir en els pròxims trimestres com a conseqüència de la desacceleració econòmica i alhora remunerar els dipòsits a termini que s’estan incrementant des dels fluxos que estan arribant dels dipòsits a la vista.
- Els interessos no ho són tot Aquesta és l’edat límit per demanar una hipoteca a Espanya: ¿Ho sabies?
- Sant Lluís Investigat el cap d’estudis d’un escola de la Garriga per delictes sexuals
- CRISI CLIMÀTICA Superar el llindar dels 1,5 ºC tindria efectes irreversibles
- Fenomen extrem als EUA L’huracà més violent de les últimes dècades arriba a Florida
- Successos ¿Qui era la ‘dona de rosa’?