Unió Europea

Calviño aconsegueix els suports necessaris per presidir el Banc Europeu d’Inversions

Calviño aconsegueix els suports necessaris per presidir el Banc Europeu d’Inversions

David Castro

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El ministre de Finances belga i president del Consell de Governadors del Banc Europeu d’Inversions (BEI), Vincent Van Peteghem, ha decidit proposar Nadia Calviño com a candidata a la presidència del BEI perquè, després de les consultes, considera que compta amb prou suport per liderar l’organisme a partir de l’1 de gener del 2024.

Segons ha avançat ‘Politico’, el ministre de Finances belga enviarà una carta als seus homòlegs de la UE donant suport a Nadia Calviño perquè assumeixi el càrrec de presidenta del BEI. Ho farà després de constatar, prèvies consultes amb els estats membre, que l’actual vicepresidenta primera i ministra d’Economia, Comerç i Empresa d’Espanya, Nadia Calviño, és l’única candidata a la presidència del Banc Europeu d’Inversions (BEI) que reuneix prou suports per aconseguir un consens.

Fonts del Govern espanyol han considerat que la decisió anunciada aquest dijous pel president del Consell de Governadors del BEI, constitueix «una bona notícia» i «un pas endavant».

Malgrat transmetre un missatge de prudència, fins que la reunió de ministres d’Economia i Finances de la UE (Ecofin) del 8 de desembre adopti la decisió definitiva, les mateixes fonts governamentals afirmen que de l’anunci de Van Peteghem, «s’infereix que Nadia Calviño és l’única candidata que reuneix prou suports per aconseguir un consens» que li atorgui la presidència del BEI. 

Calviño es disputava ser la successora de Werner Hoyer al capdavant del BEI amb la fins ara vicepresidenta executiva de la Comissió Europea responsable de Competència, la liberal danesa Margrethe Vestager. Amb elles també es mantenien en la carrera la polonesa Teresa Czerwinska, l’italià Daniele Franco i el suec Thomas Östro.

Notícies relacionades

El canceller alemany, Olaf Scholz, ja va garantir el suport d’Alemanya a la candidatura de Calviño, un vot molt important per a Espanya perquè és dels que més pes tindrà en la votació de l’Ecofin del 8 de desembre.

«Des del Govern sempre hem assenyalat que la candidatura de la vicepresidenta primera és forta i creiem que és la persona idònia per ocupar una plaça tan rellevant en una institució europea de tant pes com el BEI. En tot cas, continuem sent prudents», apunten fonts de l’Executiu espanyol.