Telecomunicacions

Telefónica planteja als sindicats diversos eros per retallar plantilla a Espanya

L’operadora es decanta per expedients de regulació d’ocupació per ajustar la seva mida i no per un pla de baixes incentivades com en els últims anys.

Agencia ATLAS / Foto: EP

2
Es llegeix en minuts
David Page

Telefónica trasllada als sindicats la seva intenció d’aplicar diversos expedients de regulació d’ocupació (eros) per retallar la seva plantilla a Espanya. Operadora i comitè d’empresa van fer aquest dilluns la segona reunió de la taula negociadora del nou conveni col·lectiu i de les condicions per a un ajust d’ocupació al mercat espanyol. I en la trobada el grup ha confirmat que la via per la qual es decanta per accelerar sortides de treballadors serà un ero, segons informen fonts sindicals.

Telefónica ja havia anticipat la seva intenció de reduir la mida de la seva plantilla a Espanya, però no havia revelat la fórmula amb què pretenia executar-ho. La companyia havia executat des del 2016 tres plans de baixes voluntàries amb indemnitzacions i beneficis socials, però ara pretén articular diversos eros en les seves grans filials espanyoles (Telefónica de España, Telefónica Móviles España y Telefónica Soluciones de Informática i Comunicaciones de España).

L’objectiu de la companyia en principi passa per reduir la plantilla entre 2.500 i 3.000 llocs de treball, però la direcció de l’operació avui no ha donat cap xifra de sortides als sindicats. Una dada de retallades d’ocupació estimades que legalment la companyia només pot facilitar a les taules de negociació de cada un dels eros en cada filial espanyola, que es constituiran pròximament.

Notícies relacionades

Es tractaria del quart ajust de plantilla que aplica la companyia des del 2016. Des d’aleshores l’operadora ha retallat uns 11.900 llocs de treball a Espanya a través de tres plans de suspensió individual de la relació laboral (PSI), amb un cost per al grup d’uns 6.800 milions d’euros pels pagaments per facilitar les sortides (mantenint els treballadors adscrits fins a un 80% del sou fins als 65 anys i el pagament de les cotitzacions a la Seguretat Social i de l’assegurança mèdica fins a la seva jubilació).

Els sindicats amb representació a Telefónica havien estat exigint a la direcció de la companyia que clarifiqués l’ajust de plantilla que es va anticipar fa setmanes i que el grup va confirmar al comitè d’empresa en la seva reunió de la setmana passada. Els sindicats havien mostrat la seva inquietud pels missatges llançats per la direcció de la companyia en el Dia de l’Inversor, el 8 de novembre passat, apuntant la seva intenció d’obtenir «eficiències que ajudin a reduir l’estructura de costos» o d’«adequar la mida d’organització».

Temes:

Telefónica ERO