Trobada d’Economia a S’Agaró

Calviño: «l’objectiu d’aquesta legislatura és arribar a la plena ocupació efectiva»

Calviño: «l’objectiu d’aquesta legislatura és arribar a la plena ocupació efectiva»
2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La vicepresidenta i ministra d’Economia, Nadia Calviño, ha afirmat que un dels objectius de l’actual legislatura que acaba de començar després de les eleccions generals del 23 de juliol és arribar «a la plena ocupació efectiva». En una de les seves primeres intervencions després de revalidar el càrrec, Calviño ha afirmat que les inversions i reformes recollides en el pla de recuperació amb la injecció dels fons europeus Next Generation permetran arribar a aquesta meta.

Mitjançant un vídeo, ja que no ha pogut assistir-hi per problemes d’agenda, Calviño ha clausurat la 28ena edició de la Trobada d’Economia a S’Agaró, amb un missatge molt optimista. Ha destacat l’«extraordinari dinamisme del mercat de treball, amb rècords d’afiliació a la Seguretat Social i 24 milions de persones actives», així com la reducció «de manera dràstica de la taxa de temporalitat i el creixement de l’ocupació i els salaris als sectors de més productivitat». Calviño ha explicat que l’afiliació a la Seguretat Social en els rams de tecnologies de la informació i les comunicacions, R+D i ciència han crescut gairebé un 50% des del 2018.

En el seu missatge ha reconegut que l’economia es mou en un entorn d’incertesa per la inestabilitat geopolítica i les transformacions tecnològiques i climàtiques. I això, segons el seu parer, fa «més necessari que mai» l’acord per garantir l’estabilitat política, econòmica i financera, així com la cohesió social.

Diàleg i flexibilitat

La vicepresidenta ha apel·lat al diàleg, a la flexibilitat per adaptar-se als canvis com el tecnològic i l’energètic, l’atracció de talent invertint en formació i reciclatge, entre altres mesures. Són valors, ha afegit, «amb els quals el Govern porta compromès més de cinc anys».

Calviño ha explicat que per seguir per aquest camí cal seguir amb una política econòmica amb responsabilitat fiscal, justícia social i reformes estructurals per modernitzar l’economia. Al seu entendre, aquestes polítiques i els fons europeus han fet que l’economia espanyola estigui demostrant una gran fortalesa. I ha remarcat que porta anys sent «el país europeu gran que més creix i un dels que menys inflació pateix» i que, al seu torn, aplica una agenda de responsabilitat fiscal molt clara «que dona tranquil·litat als mercats».

Despalanquejament

DespalanquejamentAltres factors que reflecteixen el canvi i la fortalesa de l’economia espanyola és, segons ha detallat la vicepresidenta, el superàvit de balança de pagaments per compte corrent del 3% del producte interior brut (PIB), els nivells d’endeutament del qual estan molt més baixos que en el passat «gràcies en gran manera al rescat que es va fer des del sector públic durant la pandèmia».

Notícies relacionades

La vicepresidenta, que opta a ser presidenta del Banc Europeu d’Inversions (BEI) en concurrència amb la danesa Margrethe Vestager, assegura que sobre aquestes bases més sòlides, Espanya ha de culminar les reformes del pla de recuperació. I ha recordat que les autoritats europees van aprovar recentment l’addenda, la segona fase del pla per completar els projectes estratègics en marxa en sectors tractors com el del vehicle elèctric i connectat, els xips, el sector aeroespacial o l’agroalimentari, el desplegament de les energies renovables, la intel·ligència artificial, entre d’altres.

Durant les jornades aquest dissabte hi ha hagut debats sobre la situació geopolítica, la transició energètica i el paper de les pimes, en les quals han intervingut des del president d’Enagás, Antoni Llardén al de Pimec, Antoni Cañete.