Mercat de treball

Gairebé la meitat dels joves espanyols ingressen menys de 1.250 euros al mes

El salari mitjà a Espanya es va situar en 1.814 euros bruts al mes, el 2022, i constata així una dura pèrdua de poder de compra

El 65% dels joves propietaris han necessitat l’ajuda dels pares per comprar una vivenda

¿Qui pot pagar-se un pis de lloguer a Barcelona?

El pluriempleo no sólo es algo positivo económicamente para el trabajador, si no que da la posibilidad de crecer laboralmente y ampliar conocimientos

El pluriempleo no sólo es algo positivo económicamente para el trabajador, si no que da la posibilidad de crecer laboralmente y ampliar conocimientos / Alex Kotliarskyl.

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Gairebé la meitat dels joves espanyols de menys de 25 anys cobren salaris inferiors a 1.252,7 euros bruts al mes. És a dir, menys de l’equivalent a l’import mensual del salari mínim interprofessional (que és en 1.080 euros, en 14 pagues, o 1.260 euros, en 12 pagues). Així ho constata l’enquesta de població activa (EPA) publicada aquest divendres per l’INE, que també reflecteix que la desigualtat salarial per franges d’edat s’ha anat reduint en l’última dècada, tot i que amb especial intensitat en l’últim lustre, coincidint amb els forts increments del salari mínim aprovats sota els mandats de Pedro Sánchez.

A Espanya el salari mitjà es va situar el 2022 en els 2.128 euros bruts al mes, si bé el salari mitjà, és a dir, el que cobra la majoria de treballadors, era en els 1.814 euros bruts al mes. Això representa un increment del 3,2% respecte a l’any anterior i constata una forta pèrdua de poder adquisitiu de la majoria de treballadors, en tant que els preus durant aquell mateix període van escalar un 8%.

L’SMI i la referència del 60%

Notícies relacionades

El Govern central està pendent de convocar patronal i sindicats per posar-se a negociar quin ha de ser l’increment del salari mínim interprofessional (SMI) per a l’any 2024. Com a referència, el PSOE i Sumar han assumit que cada any l’SMI s’ha d’equiparar al 60% del salari mitjà que cobra un treballador espanyol. Segons les dades publicades aquest divendres per l’INE, el sou mitjà a Espanya era el 2022 de 2.128,37 euros bruts al mes. I en conseqüència el 60% de l’esmentada xifra són 1.277 euros bruts al mes. Una quantia molt pròxima, si bé inferior, a l’estat actual del salari mínim, de 1.260 euros bruts al mes (en 12 pagues).

Ara el comitè d’experts del Govern central haurà de recopilar un ventall divers de dades per configurar la seva pròpia proposta d’increment salarial. Primer haurà de definir quin entén que és el salari mitjà a Espanya i, partint d’aquest, calcular-ne el 60% per recomanar a l’Executiu que incrementi el terra salarial en conseqüència.