Iniciatives

Barcelona Global reclama un pla urgent per mobilitzar 25.000 vivendes a l’àrea metropolitana

Barcelona Global reclama un pla urgent per mobilitzar 25.000 vivendes a l’àrea metropolitana
3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Oferta, molta oferta. El problema de l’àrea metropolitana de Barcelona en matèria de vivenda és d’oferta: s’edifica molt menys i a menor velocitat del que requereix la demanda, que és creixent. Aquesta és una de les conclusions del Barcelona Global Challenge sobre aquesta qüestió elaborat a instàncies d’aquesta associació mitjançant la col·laboració de 56 experts que han participat en aquest treball que ha portat sis mesos i que s’ha tractat de manera «transversal».

Després dels debats portats a terme, s’ha consensuat que aquesta és una qüestió estratègica que cal abordar de manera urgent mitjançant un pla d’acceleració per mobilitzar més de 25.000 noves vivendes, de les quals la meitat han de ser assequibles (el preu no pot superar el 30% de la renda familiar), almenys en els àmbits que ja tenen el planejament urbanístic aprovat, però que no es desenvolupen a la velocitat que requereix la població, ha explicat la presidenta de Barcelona Global, Maite Barrera. La qüestió, ha afegit, s’ha d’enfocar des d’una perspectiva metropolitana i una planificació consensuada.

Les peticions que Barcelona Global ha fet arribar a les administracions se centren, a més de llançar un pla per accelerar l’oferta de vivenda assequibles, a fer una crida a la col·laboració publicoprivada mitjançant fórmules que ja s’han utilitzat com les concessions o drets de superfície que acceleraria la construcció de vivendes assequibles de propietat pública; i simplificar els tràmits i obligacions normatives.

Menys càrregues urbanístiques

L’associació insta a analitzar la limitació de les càrregues urbanístiques que impossibiliten l’equilibri econòmic de promocions i a accelerar la transformació del sòl per posar al mercat el màxim de vivendes en el menor temps possible. Les mesures requereixen celeritat, ja que el 39% de la població de l’àrea metropolitana de Barcelona, conformada per 37 municipis, destina més del 40% de la seva renda a pagar la vivenda, segons l’Observatori Metropolità de la Vivenda. I, a més, és un percentatge que podria augmentar per la creixent demanda, que es calcula que ascendirà a 475.000 llars en els pròxims 20 anys, cosa que suposa més de 20.000 vivendes per exercici.

No només es tracta que augmentarà la població, que ho farà a un ritme menor, sinó que amb els mateixos o una mica més d’habitants caldran més vivendes, ja que s’imposen nous models de llar, com els monoparentals, individuals, etc. I el mercat no les ofereix en quantitat suficient i assequible. Només amb oferta mitjançant col·laboració publicoprivada, la ciutat i la seva àrea podran arribar als seus objectius. «Sense una ciutat inclusiva no tindrem una ciutat amb talent d’impacte», ha alertat Barrera.

La presentació de l’estudi ha comptat amb la participació, a més de Barrera, de Mercè Conesa, directora general de Barcelona Global; Jaume Oliu, conseller delegat de Raset Venture i coordinador de l’estudi juntament amb Enric Batlle (Batlle i Roig); Lluís Cases (Garrigues), Anna Gener (Savills), Pau Pérez de Acha (Sareb), Marcel Prunera (Guinot Prunera); Manel Rodríguez (Sals) i Carme Trilla (Fundació Hàbitat 3).

Grans números

Un dels coordinadors del treball, Jaume Oliu, ha resumit la qüestió: «El problema és tan gran que cal solucionar-lo amb grans números», és a dir mitjançant l’acceleració de la construcció de les 25.000 vivendes previstes a la zona. «L’urgent és posar-lo en marxa», ha insistit. Oliu està convençut que les 25.000 vivendes que reclamen es podrien construir en cinc anys.

L’informe revela que el sòl residencial existeix i detalla cinc zones a l’àrea metropolitana: Tres Xemeneies, amb 1.783 vivendes; Baix Llobregat, amb 15.924; Cerdanyola, amb 5.377; Badalona, amb 176 i Montcada i Reixach, amb 2.000. En resum, segons Barcelona Global, hi ha sòl disponible a curt i mitjà termini per a vivenda assequible i el finançament per desenvolupar-lo. És per això que reclama l’administració que mobilitzi i impulsi planejaments urbanístics i asseguri que es portin a terme.

Notícies relacionades

La directora general de Barcelona Global, Mercè Conesa, ha avisat que «hi ha una demanda de llars principals que actualment no es poden oferir i es corre el perill d’excloure una part d’aquesta demanda». Els autors reclamen una visió supramunicipal a llarg termini per resoldre aquest problema.

Anna Gener, de Savills, ha afirmat que els preus actuals també afecten l’atracció de talent. Molts dels professionals que desembarquen a la capital catalana són investigadors amb salaris mitjans. Carme Trilla, per la seva banda, ha apuntat als desbocats preus de les habitacions de vivendes i «el mal ús dels lloguers de temporada», per evitar els cinc anys mínims d’arrendament obligatori en vivendes habituals, com factors que contribueixen a disparar els preus.