Catalunya guanya un centenar d’empreses estrangeres el 2023
3
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

Un centenar d’empreses estrangeres han posat el seu peu aquest any a Catalunya. Així, la comunitat compta ja en total amb 9.255 filials de companyies que tenen la seva seu central en un altre país. Aquest volum suposa incrementar en un 62% les xifres de fa una dècada, tot i que també implica que el ritme d’arribada de noves societats d’aquest tipus s’alenteix. L’any passat a hores d’ara, l’avenç era del 2,8%, mentre que el 2023, amb prou feines supera per unes dècimes l’1%.

Així ho reflecteix un estudi portat a terme per l’agència pública orientada a impulsar la competitivitat de l’empresa catalana, Acció, presentat aquest dimecres pel president Pere Aragonès a l’acte ‘Passeu’23. Catalonia, your home for business and technology’, un esdeveniment organitzat precisament per continuar promocionant Catalunya com a destí d’inversions i projectes estrangers.

L’informe reflecteix que el gran salt quant a arribada de companyies estrangeres es va produir el 2018, quan aquesta massa va créixer un 22% en només dos anys. Des d’aleshores, el ritme ha anat creixent a poc a poc, fins a superar les 9.000 l’any passat i avançar poc més d’un 1% aquest any.

«L’entorn d’incertesa econòmica mundial provoca que algunes decisions d’inversió es dilatin en el temps, per això sempre expliquem que aquests indicadors s’han d’analitzar en períodes amplis de temps», argumenten fonts de la conselleria d’Empresa i Treball. «En qualsevol cas, en aquest context, el fet que Catalunya sigui capaç de continuar captant nous projectes d’inversió estrangera i que creixi any a any el nombre de multinacionals establertes al país posa de manifest la confiança dels inversors internacionals a Catalunya i els actius que tenim», remarquen.

En aquesta línia, el titular d’aquest departament, Roger Torrent, ha recordat en l’esdeveniment que el Govern té a sobre de la taula 600 projectes de potencials inversions d’empreses estrangeres. Una mica més de la meitat són iniciatives en terreny industrial, una cosa que agrada molt al govern català, que ha fet de la reindustrialització de Catalunya un dels seus grans objectius per a aquesta legislatura. L’11% són plans per instal·lar centres de R+D o ‘hubs’ digitals, i un 10%, projectes relacionats amb l’economia circular i la descarbonització.

A tall d’exemple, la Generalitat destaca la decisió de la desenvolupadora de videojocs Rovio (Angry Birds) d’obrir aquest any un estudi a Barcelona, la inversió de més de 800 milions de la farmacèutica AstraZeneca per situar a la capital catalana un centre de R+D o la posada en marxa d’una filial digital del grup d’aerolínies Lufthansa. En terreny industrial, el Govern treballa amb el grup Lotte Energy Materials (la nova propietària d’Iljin) en l’obertura d’una fàbrica de components de bateries a Tarragona o que el fabricant d’automòbils xinès Chery desembarqui també a Catalunya.

Projectes d’Àsia

Notícies relacionades

De fet, la informació recopilada per Acció suggereix que Àsia és un continent de molt potencial com a lloc sobre el qual treballar en termes de captació d’inversió estrangera. Si bé la immensa majoria de companyies estrangeres amb presència a Catalunya són nord-americans (15%), franceses (14%), alemanyes (12%), britàniques (10%) i italianes (8%), aquells països que més veloçment incrementen el nombre de filials obertes en la comunitat són els Estats Units (que ha posat en marxa un 15% més de companyies que l’any passat), el Japó (+12%) o Singapur (+8%).

Quant als sectors, les empreses estrangeres implantades a Catalunya de més envergadura estan essencialment dedicades al sector de l’automoció, de l’alimentació, de la química, a la indústria farmacèutica o a les TIC.