Comptes públics 2024

El Govern utilitzarà la pujada dels ingressos per rebaixar el rècord de factures endarrerides en sanitat

El Govern utilitzarà la pujada dels ingressos per rebaixar el rècord de factures endarrerides en sanitat

agencia

4
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Dels ingressos previstos per al 2024 per als pressupostos de la Generalitat, un mínim de 800 milions es destinaran a un fons extraordinari destinat a «normalitzar» la despesa desplaçada –el d’un exercici que es trasllada al següent– en sanitat. La dotació, aprovada aquesta setmana pel Consell Executiu en el marc de sostre de despesa del pressupost per a l’exercici pròxim, podria fins i tot ser més gran quan s’anotin els estalvis financers (1.300 milions previstos fins al 2034) per la condonació d’un 20% del deute del fons de liquiditat autonòmica (FLA), que puja a 15.000 milions, inclòs en el pacte entre ERC i el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez.

La resta de despesa diferida de l’Administració general i les entitats autònomes a Catalunya no correspon, en general, a motius d’insuficiència pressupostària sinó a les especificitats pròpies d’algunes despeses com el diferiment del pagament vigent en les quotes socials o els llargs terminis de tramitació de les ajudes a la dependència.

Notícies relacionades

En general, l’evolució d’aquesta despesa desplaçada experimenta una tendència alcista en el període 2012-2022. Però hi ha alguna excepció. Per exemple, el 2015 es van implementar ampliacions de crèdit per finançar despesa diferida d’exercicis anteriors.

I l’evolució a la baixa del saldo del 2020 del SCS i l’ICS s’ha d’atribuir a una disponibilitat de més crèdit derivada dels fons proporcionats per l’Estat a les autonomies per cobrir despeses derivades de la pandèmia de la covid per al sector de la salut.