Sector financer

CaixaBank guanya 3.659 milions fins al setembre i ja supera en un 16% el benefici de tot el 2022

3
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

L’alça dels tipus oficials impulsada pels bancs centrals per combatre la inflació continua disparant els beneficis dels bancs. CaixaBank va guanyar 3.659 milions d’euros entre gener i setembre, un 48,2% més que els 2.469 milions del mateix període de l’any passat. El banc, de fet, ja ha guanyat en nou mesos un 16,3% més que els 3.145 milions del conjunt del 2022. El seu resultat final del 2023, així, es podria acostar al màxim històric de 5.226 milions que va obtenir el 2021 gràcies als beneficis extraordinaris que li va aportar absorbir Bankia a un preu inferior al seu valor comptable (sense això, el resultat recurrent d’aquell exercici va ser de 2.359 milions). 

La millora del benefici dels tres primers trimestres de l’any es va basar principalment per un marge d’interessos (diferència d’ingressos pel cobrat pel crèdit i el pagat pels dipòsits) que es va disparar un 60,7%. Com la resta d’entitats, CaixaBank està elevant lentament la remuneració que paga als seus clients i beneficiant-se de l’alça del que els cobra: el seu marge de clients (diferència entre el tipus mitjà dels crèdits i els dipòsits) ha passat en un any de l’1,82% al 3,52%, amb el tipus mitjà dels préstecs ascendint de l’1,84% al 4,23% i el dels dipòsits del 0,02% al 0,71%.

La millora dels ingressos bancaris bàsics, juntament amb la del resultat del negoci directe d’assegurances (21,2%) i les participades companyies d’assegurances (47,6%), han més que compensat la caiguda de les comissions (-5,3%). L’‘impost’ a la banca (373 milions d’euros) va provocar que la pujada dels ingressos totals es moderés al 28,9%. No obstant, un increment de les despeses (5,2%) i les provisions (39%) més baix va afavorir que el resultat abans d’impostos repuntés un 56,5%. El pagament més gran de l’impost de societats com que no és deduïble el gravamen a la banca (79,5%) explica que la millora final del resultat fos del 48,2%.

Rendibilitat raonable

En un context en què els forts creixements dels beneficis bancaris tornen a estar en el focus, després del pacte assolit per PSOE i Sumar per fer l’‘impost’ a la banca permanent en lloc de temporal, el banc participat per l’Estat s’ha anticipat a les possibles crítiques. «La solidesa financera i una rendibilitat raonable permetran a CaixaBank oferir una retribució adequada als accionistes, els principals la Fundació La Caixa i l’Estat a través del FROB, continuar amb el seu compromís de suport a l’economia, famílies i empreses, i desenvolupar la seva funció social», ha defensat.

Notícies relacionades

El banc, en aquesta línia, ha destacat que ha concedit més de 250.000 operacions de finançament des de començament d’any, està gestionant al voltant de 6.000 sol·licituds de clients que han demanat la seva adhesió al Codi de Bones Pràctiques hipotecàries, i ha acordat prop de 10.600 acords de refinançament a particulars i 9.800 novacions de tipus variable a tipus fix des que van començar a pujar els tipus. També ha ressaltat que compta amb gairebé 11.000 vivendes socials i té al voltant de 360.000 clients amb comptes socials o bàsics. 

«Aquest resultat permet millorar la rendibilitat sobre fons propis després de molts anys de baixos retorns. Sens dubte, una gran notícia per als nostres més de 600.000 accionistes i en particular per a la Fundació La Caixa i el FROB, que rebran un dividend més gran. I sobretot, ens permetrà continuar recolzant els nostres clients, empreses i famílies, i la societat en conjunt», ha dit el seu conseller delegat, Gonzalo Gortázar, en una nota distribuïda per l’entitat.