Llum verda de la Generalitat al plus de productivitat que cobraran 40.000 funcionaris

Ruben Moreno / Govern

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern de la Generalitat de Catalunya té previst donar llum verda aquest dimarts al seu Consell Executiu al pagament del plus de productivitat per a part dels seus funcionaris. Aquest, tal com va avançar EL PERIÓDICO, beneficiarà uns 40.000 empleats públics dels departaments, tindrà un import màxim d’entre 297,67 i 601,87 euros bruts, depenent del grup funcionarial, i s’abonarà a la nòmina del desembre (mes en què els empleats públics cobraran el sou ordinari i la paga extra de Nadal).

El pressupost per costejar-lo és objecte de polèmica. D’una banda, des de la Generalitat asseguren que la partida màxima habilitada és de 26,3 milions d’euros. Mentre que fonts sindicals consultades asseguren haver negociat pel repartiment d’uns 18 milions d’euros. «Si disposen de 26 milions haurem d’exigir que reparteixin els 26 milions, no els 18», asseveren aquestes mateixes fonts.

En un altre ordre de pagaments pendents, fonts de la conselleria de Presidència confirmen a aquest mitjà que abonaran en la nòmina de novembrel’increment retributiu del 0,5%, dissenyat a escala estatal per compensar l’increment de preus. Aquest increment té efecte retroactiu a l’1 de gener i la Generalitat haurà d’abonar, per tant, una paga en funció dels 10 mesos pendents.

L’actual executiu va recuperar l’any passat la coneguda com a ‘bufanda’, un plus de productivitat que Artur Mas va retirar a l’entrar a Palau en el marc de la seva bateria de retallades. Que els empleats públics catalans recuperessin aquest pagament únic a l’any, a més de les pagues extres del 2013 i el 2014, també retirades sota mandat convergent, va ser durant molt temps cavall de batalla de les centrals amb representació majoritària entre els empleats públics de la Generalitat.

Finalment aquests drets es van recuperar en un acord firmat per CCOO i la UGT i que va desactivar a últim moment, el 2019, una vaga general en la funció pública catalana. Prèviament, l’altre gran sindicat en disputa, l’IAC, havia pressionat amb les seves pròpies mobilitzacions. Les pagues extres ja es van recuperar i, de moment, el plus de productivitat s’ha de renovar any a any. A finals d’aquest setembre, CCOO i la UGT van firmar la pròrroga per un any del plus de productivitat recuperat, i així es van donar més temps per negociar el nou model a què aspiren les centrals.

Sistema mixt

El plus de productivitat el cobraran els treballadors dels departaments de la Generalitat, ja que sanitaris o Mossos d’Esquadra, per exemple, tenen els seus propis mecanismes d’avaluació dels resultats i la productivitat.

Notícies relacionades

L’actual sistema d’avaluació contempla una sèrie de mecanismes per estipular si el funcionari o personal laboral cobra l’import màxim o no. Sobre un total de 20 punts, vuit se’ls posa a si mateix l’empleat i els 12 restants el superior. Aquest sistema evalua qüestions com els resultats, l’adaptabilitat i el treball en equip, entre d’altres.

I la quantia a cobrar dependrà de la puntuació final. Si, per exemple, la nota final és un 10, el funcionari cobra la meitat del complement. Si treu menys de 10, no cobra res i si treu un 18 o més percep el 100%. Un altre requisit indispensable per poder ingressar aquests diners és haver donat servei un mínim de cinc mesos entre l’1 de gener i el 31 d’octubre d’aquest any. És a dir, algú que hagi estat de baixa durant gran part de l’any no podrà accedir-hi.