L’FMI també empitjora la seva previsió i baixa a l’1,7% el creixement per al 2024 a Espanya

REUTERS / Susana Vera

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Fons Monetari Internacional (FMI) és l’últim organisme que s’ha afegit a l’onada de revisions de les perspectives econòmiques que milloren el que es va estimar per al 2023 a Espanya, però empitjoren les expectatives del 2024.

L’informe ‘Perspectives econòmiques mundials’ (WEO per la seva sigla en anglès), publicat aquest dimarts per l’FMI, en el marc de l’assemblea de tardor que se celebra a Marràqueix (Marroc), manté en el 2,5% la seva previsió de creixement per a l’economia espanyola el 2023 i rebaixa al 3,5% la inflació mitjana per a aquest exercici. No obstant, retalla en tres dècimes, fins a l’1,7%, el creixement previst per al 2024 (tres dècimes menys del que es va estimar al juliol), lluny de l’última estimació del Govern central per a l’any que ve (2,4%), que podria ser revisada aquesta mateixa setmana. A més, l’FMI eleva fins al 3,9% la inflació de l’any que ve (set dècimes per sobre de la seva estimació anterior, de l’abril).

En tot cas, les noves previsions de l’FMI segueixen atorgant a Espanya un creixement de la seva economia per sobre del de la zona euro, tant aquest any (el 2,5% davant el 0,7% de la zona euro) com el que ve (el 1,7% davant una mitjana de l’1,2%). Espanya es manté com l’economia avançada que més creix, si es compara amb les previsions de l’FMI per als EUA, Alemanya, França, Itàlia, el Japó, el Regne Unit o el Canadà. Només es preveu un creixement més gran el 2024 per a Irlanda (3,3%).

En inflació, no obstant, Espanya passarà a tenir un pitjor acompliment el 2024, amb una taxa (3,9%) sis dècimes per sobre de la que s’estima per a la zona euro (3,3%). Tampoc surt ben retratada Espanya en la fotografia de l’atur: segons l’FMI, el 2024 la taxa d’atur encara serà de l’11,3% de la població activa, davant una mitjana del 6,5% a la zona euro.

Millor 2023, pitjor 2024

Un 2023 una mica millor del que s’esperava i un 2024 pitjor que el 2023 i encara pitjor del que s’esperava fa tres mesos. És el breu resum de les tendències per a Espanya contingudes a l’informe de tardor de l’FMI i també en cada un dels que han anat publicant els diferents organismes i serveis d’estudis en les últimes setmanes.

És el cas del Banc d’Espanya, que ha baixat a l’1,8% la seva previsió de creixement per al 2024 i ha elevat al 4,3% la inflació prevista per a l’any vinent. En la mateixa línia, la Comissió Europea ha retallat la seva previsió d’avanç del PIB espanyol a l’1,9% per a l’any que ve i anticipa una taxa d’inflació del 2,9%. És la mateixa tendència recollida a l’últim informe de l’OCDE, així com al publicat per BBVA Research. La mitjana dels 18 serveis d’estudis que integra el panel de Funcas (Fundació de les Caixes d’Estalvi) deixa en el 2,2% la seva previón de creixement del PIB per al 2023 i en l’1,8% la del 2024.

Al seu actual informe de tardor, l’FMI explica que les previsions relatives al 2023 inclouen els efectes de les mesures adoptades per compensar famílies i empreses per la pujada dels preus energètics (per un import equivalent a un punt del PIB) i l’impuls pels fons europeus Next Generation EU.

De cara al 2024, els efectes de l’enduriment de la política monetària, la desaparició d’ajudes davant la inflació, el retorn a una disciplina pressupostària més gran i les tensions geopolítiques són els factors que, amb caràcter general, són darrere de l’empitjorament de perspectives per a l’any que ve. Últimament s’hi ha afegit, a més, una incertesa més gran pel preu del petroli.

Pendents del Govern

Notícies relacionades

Falta per esbrinar si el Govern central en funcions actualitzarà les seves previsions macroeconòmiques en el pla pressupostari per al 2024 que tots els països de la UE han de remetre a Brussel·les abans del 15 d’octubre i, en cas de fer-ho, quines seran les seves noves estimacions.

A l’abril, el Govern central va anticipar un creixement del 2,1% per a aquest any que podria quedar curt, en vista dels pronòstics més recents, que projecten taxes de fins al 2,5% (en el cas de l’FMI). Per al 2024, no obstant, va pronosticar un avanç del PIB del 2,4%, que ara resulta optimista si es compara amb les estimacions per sota del 2% que comparteixen tots els informes publicats en els últims mesos i setmanes.