CALCULADORA | ¿Quant pujarà la meva hipoteca amb l’euríbor de setembre?

EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

Després de baixar per primera vegada en 20 mesos a l’agost, l’euríbor torna a les pujades. L’índex al qual estan lligades la majoria de les hipoteques a Espanya apunta a tancar setembre en una mitja del 4,149%, per sobre del 4,073% d’agost. No obstant, els hipotecats a tipus variable a qui toqui revisar el crèdit amb l’euríbor de setembre registraran la pujada de les seves quotes més moderada des de la van experimentar els que van utilitzar la dada d’agost de l’any passat.

Calcula la teva quota hipotecària

¿Quant et queda per tornar?

¿Quants anys et queden d’hipoteca?

¿Quin és el teu diferencial sobre l’Euríbor?

Tot i que hi ha hipoteques a tipus variable que es revisen cada sis mesos, la majoria ho fan una vegada a l’any. Les quotes pugen si l’euríbor és més alt que un any abans el mes que serveix de referència per revisar el crèdit. La raó que les pujades de les quotes s’hagin començat a suavitzar i que ho fessin de manera més pronunciada en els pròxims mesos és, precisament, que els nous nivells de l’euríbor s’estan comparant amb els de la segona part del 2022, considerablement més elevats que els de la primera meitat d’aquell exercici.

El setembre de l’any passat, l’índex es va situar en el 2,233%, amb el que la diferència interanual serà ara d’1,916 punts percentuals. Per posar-ho en perspectiva, a l’agost el diferencial va ser de 2,82 punts i al març es va arribar a un màxim de 3,884 punts. Això sí, les quotes pujaran menys, però continuaran pujant, almenys a curt termini.

Notícies relacionades

En una hipoteca de 150.000 euros a 24 anys amb un tipus d’euríbor més 1% que tingui com a referència la dada de setembre (normalment les que es revisen al novembre), la quota mensual passarà de 749 a 908, és a dir, 159 euros més al mes i 1.908 euros més a l’any. Per a un crèdit de 300.000 euros amb les mateixes característiques, l’alça serà de 1.498 a 1.816 euros: 318 euros més al mes i 3.816 euros més a l’any.

A més, el cop per als hipotecats serà més moderat, però es produirà sobre el dur cop que ja van encaixar fa 12 mesos. Per entendre el que han patit en els últims dos anys, les quotes dels dos crèdits utilitzats com a referència es van revisar amb la dada d’agost del 2021 a 553 i 1.106 euros al mes, respectivament, amb el que en dos exercicis hauran pujat en 355 i 710 euros mensuals. És a dir, que seran un 64% més cares.