Comicis empresarials

‘Eines de país’ busca un ‘tamayazo’ per seguir al capdavant de la Cambra

‘Eines de país’ busca un ‘tamayazo’ per seguir al capdavant de la Cambra

JORDI OTIX

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les eleccions a la Cambra de Barcelona van acabar dimecres passat amb la victòria de la candidatura ‘Va d’Empresa,’ encapçalada per l’exconseller delegat de DKV, Josep Santacreu, que va obtenir 26 de les 52 vocalies subjectes a sufragi universal davant 21 de l’equip que porta el comandament de l’entitat des de fa quatre anys, la plataforma independentista ‘Eines de país-Un pas més’. El ple està format per 60 cadires, tot i que dos que corresponen a empreses disposades a pagar per tenir una plaça queden vacants; n’hi ha sis més que estan adjudicades a les patronals Pimec i Foment del Treball.

Amb 30 vots, per tant, n’hi ha prou per aconseguir la presidència i el control de la comissió executiva. En aquest context, l’equip que ha perdut les eleccions ha posat fil a l’agulla i ha contactat amb almenys un membre de la candidatura guanyadora perquè canviï la disciplina de vot a favor seu, segons han confirmat fonts pròximes a ‘Va d’Empresa’. Els mateixos portaveus asseguren que qui va fer la proposta de ‘tamayazo’, a canvi d’«una posició privilegiada» a l’equip de govern, va ser l’actual vicepresident i un dels líders de la plataforma secessionista, Toni Fitó, que poc abans de les eleccions va acusar Pimec de voler controlar la Cambra. 20 de 39 candidats de ‘Va d’Empresa’ que són socis de Pimec han obtingut plaça, però també 6 dels 9 d’‘Eines de País’ que estan vinculats també a aquesta patronal.

Després de conèixer-se els resultats dimecres passat i malgrat comptar amb menys suports que la seva competidora, la presidenta de la Cambra, Mònica Roca, va mostrar la seva intenció de buscar suports per retenir la presidència d’aquesta institució que gestiona entorn de 20 milions d’euros a l’any. No hi ha «una majoria per a cap de les dues candidatures» i ara s’obre un procés de negociació, va assegurar. És d’esperar, per tant, que hi hagi més contactes abans de constituir-se el ple, cosa que s’ha de produir abans del 15 de novembre. Es tracta de sumar el màxim de sufragis.

Notícies relacionades

Hi ha cinc futurs vocals que han resultat elegits que es van presentar com a independents, però que recolzen Santacreu. Entre aquests hi ha per exemple el Banc Sabadell, també Saba, Promoció Hotelera Laietana –vinculada a l’hoteler Jordi Clos–, Gym Online GR 2020 –vinculada a Gerard Esteva, president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya– i la farmacèutica Marta Gento. D’aquests es dona per segur el vot d’almenys tres o quatre, segons fonts pròximes a la candidatura guanyadora. I després hi ha els sis de les patronals (tres de Pimec i tres de Foment), dels quals com a mínim es comptarà amb el suport de 4, tot i que podrien ser tots, segons les estimacions de les mateixes fonts. Amb tot això, ‘Va d’Empresa’ en tindria més que suficient per tenir la majoria. De fet, en té prou amb sumar-ne quatre als 26 que ja té. A ‘Eines de País-Un Pas Més’ n’hi falten almenys nou per assolir la majoria, tot i que també podria aspirar a un empat a través d’independents per forçar que siguin les patronals les que decideixin.

La Cambra de Comerç, malgrat que compta amb escassa participació quan hi ha eleccions (en aquestes últimes va votar el 2,8% del cens, tot i que ho van fer més empreses que quatre anys abans a l’haver-se incrementat el llistat) permet al seu torn tenir representants a les cúpules de govern d’altres entitats i organismes estratègics a Barcelona i a Catalunya com la Fira, el consorci Barcelona Turisme, el Port de Barcelona, el Consorci de la Zona Franca i el patronat de la fundació bancària La Caixa, entre d’altres.