Telecomunicacions

El fons britànic Zegona negocia amb Vodafone la compra de la seva filial a Espanya

El fons britànic Zegona negocia amb Vodafone la compra de la seva filial a Espanya
1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Després de l’anunci de la companyia saudita STC de comprar Telefónica fa dues setmanes, el fons britànic Zegona ha anunciat aquest divendres la seva negociació amb Vodafone per comprar la seva filial a Espanya. Així ho ha transmès el fons britànic en un comunicat a la Borsa de Londres, en què ha aclarit que es tracta d’una «adquisició potencial» que encara continua subjecta a un acord sobre «els termes finals» amb la ‘teleco’ que opera a Espanya. «No hi ha certesa que l’adquisició potencial es porti a terme, ni sobre els termes finals d’aquesta adquisició potencial», ha insistit.

L’operació, avançada per Expansión, es tractaria d’una adquisició inversa en què Zegona crearia un vehicle que cotitzaria en Borsa i en què s’inclourien els actius adquirits. Un procés similar al que va seguir el fons britànic quan va adquirir l’operadora de cable asturiana Telecable el 2015 per 640 milions d’euros, companyia que posteriorment comprariaEuskaltel el 2017 per 686 milions d’euros. A Euskaltel, Zegona va arribar a aconseguir a una participació del 21,4%, convertint-se en l’accionista més important d’una companyia de la qual va deixar de formar part després de la compra per part de MásMóvil el 2021.

Notícies relacionades

Aquest és el ‘modus operandi’ de Zegona: adquirir negocis al sector de telecomunicacions, mitjans i tecnologia amb l’objectiu de «comprar, reparar i vendre» per oferir «retorns atractius als accionistes», segons relata el mateix fons britànic en la seva pàgina web. Després de l’anunci del fons britànic sobre Vodafone, la bossa londinenca va suspendre la cotització de la companyia.

La venda de Vodafone España no és cap novetat i porta molts mesos sobre la taula. La companyia fins i tot havia sonat per unir-se amb MásMóvil abans de l’anunci del quart operador espanyol de fusionar-se amb Orange. I el maig d’aquest any, la nova consellera delegada del grup, Margherita Della Valle, admetia que revisaria l’estratègia de la filial espanyola i deixava la porta oberta a una possible desinversió. El motiu fonamental, segons va admetre llavors la seva màxima executiva, és l’enorme pressió competitiva d’aquest mercat, que va portar la companyia a perdre molts clients en favor dels operadors de baix cost. Della Valle va afirmar llavors que les decisions que s’adoptin a partir d’aquell moment tindrien per objectiu «maximitzar el valor per a l’accionista».