L’OCDE eleva al 2,3% la previsió de creixement d’Espanya aquest any
2
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

Una altra bona notícia per al creixement del producte interior brut (PIB) a Espanya. Després que l’Institut Nacional d’Estadística revisés dilluns a l’alça les dades del 2021 (6,4%) i el 2022 (5,8%), l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) també ha millorat les seves perspectives econòmiques espanyoles, segons les previsions que ha publicat aquest dimarts. L’organisme internacional, amb seu a París, estima que Espanya creixerà un 2,3% el 2023. És a dir, ha pujat en dues dècimes la seva anterior previsió (2,1%). 

L’estimació de l’OCDE resulta superior a la de la Comissió Europea (1,9%), però inferior a la del Fons Monetari Internacional (2,5%). Per a l’any que ve, aquest òrgan preveu que el PIB espanyol s’incrementarà l’1,9%. Això significa que manté intacta la seva anterior previsió, anunciada al juny. En una conjuntura mundial marcada per la inflació persistent i per una desacceleració de la recuperació postpandèmia, el PIB espanyol resisteix millor que el dels seus principals veïns europeus. 

Alentiment econòmic

Alentiment econòmicLa seva previsió de creixement resulta superior a la mitjana de l’Eurozona (0,6%). És clarament per sobre de les estimacions de França (1%), Itàlia (0,8%) i Alemanya (-0,2%). La principal potència econòmica del Vell Continent continua sent la més afectada per la inflació i la guerra d’Ucraïna i experimentarà un creixement negatiu. Això repercuteix en la resta dels països europeus, dels que més se’n ressenten entre les grans potències del G-20. De fet, l’OCDE rebaixa les previsions per a la majoria d’aquests el 2024: el 0,8% a Itàlia, el 0,9% a Alemanya i l’1,2% a França.

«Després d’un inici del 2023 millor del que s’esperava, ajudat per la baixada dels preus de l’energia i la reobertura de la Xina, ara preveiem un creixement mundial més moderat», assegura al seu informe l’OCDE, composta per 38 països, la gran majoria occidentals. Després que el PIB mundial s’incrementés el 2022 un 3,3%, aquest organisme preveu per a aquest any un creixement mundial del 3% –tres dècimes més que en la seva anterior estimació– i del 2,7% el 2024, dues dècimes menys que el pronosticat al juny.

«Disminueix la confiança dels consumidors»

«Disminueix la confiança dels consumidors»Una de les claus d’aquest alentiment mundial és la inflació persistent. Tot i que la pujada dels preus s’està moderant, «es mantindrà per sobre dels objectius dels bancs centrals en la majoria de les economies», reconeix l’OCDE. Preveu que la inflació als països del G-20 sigui del 6% aquest any i del 4,8% el 2024. I això repercuteix en «les estrictes polítiques monetàries», amb un impacte que «resulta cada vegada més visible» i «disminueix la confiança dels consumidors i en els negocis».

Notícies relacionades

Malgrat aquestes nuvolades econòmiques, l’OCDE millora en sis dècimes les seves previsions per als Estats Units, la principal potència econòmica al món. Espera que el PIB nord-americà creixi més aquest any (2,2%) que el passat (2,1%). En el cas de la Xina, segona potència econòmica, empitjora en tres dècimes les seves perspectives i estima una pujada del PIB aquest any del 5,1% i del 4,6% el 2024. El gegant asiàtic pateix, segons l’OCDE, a causa de la seva actual crisi immobiliària.

I, en el cas de Rússia, l’òrgan millora les seves perspectives. Després que el PIB rus es contragués un 2% el 2022 a causa de les sancions occidentals en resposta a la guerra d’Ucraïna, creixerà un 0,8% aquest any i un 0,9% el 2024. És a dir, se situarà en uns nivells semblants als de l’Eurozona (1,1%).