Les pimes celebren la norma europea que sancionarà la morositat
2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Pimes i autònoms han rebut amb gran satisfacció el reglament contra la morositat anunciat per la Comissió Europea i la presidenta de la qual, Ursula von der Leyen, ha ratificat durant el seu discurs de l’estat de la Unió. La Plataforma Multisectorial contra la Morositat (PMcM), que agrupa més d’un milió de pimes i autònoms a Espanya, ha aplaudit l’anunci de la presidenta de l’Executiu comunitari que preveu sancionar les empreses i Administracions Públiques moroses, a més de fixar un termini de pagament màxim de 30 dies. 

«És una fita històrica sense precedents, pel qual hem estat treballant de forma permanent; estem molt orgullosos per haver contribuït significativament amb les nostres propostes i reivindicacions, i del qual es beneficiaran milions d’autònoms i pimes a tot Europa, que són els que més pateixen la xacra de la morositat», ha celebrat el president de la PMcM, Antoni Cañete, a través d’un comunicat.

Segons la proposta, cada Estat membre designarà una o diverses autoritats responsables de l’aplicació del present reglament, que adoptaran les mesures necessàries per garantir el compliment dels terminis de pagament. Entre d’altres, podran imposar o iniciar procediments per a la imposició de multes i altres sancions i mesures cautelars els subjectes responsables de la infracció, a més de realitzar inspeccions ‘in situ’ sense previ avís en el marc de les seves investigacions i exigir el deutor que posi fi a la infracció.

Per a Cañete, les sancions per morositat, que a Espanya no s’han aconseguit regular després de més de 90 pròrrogues parlamentàries, són «imprescindibles» per reduir els terminis de pagament. Tal com ha estat reivindicant la PMcM des de la seva creació, «un règim sancionador és l’únic camí per acabar definitivament amb la morositat».

Règim aplicable

Així mateix, els estats membre determinaran el règim de sancions aplicable a les infraccions del present Reglament i adoptaran totes les mesures necessàries per garantir la seva aplicació. Respecte a això, el president de la PMcM espera que vagi en línia amb la decisió de la UE, que siguin «sancions efectives, proporcionades i dissuasòries», tal com es descriu al reglament.

Un altre dels punts més destacats està relacionat amb la compensació pels costos de recuperació. Quan es meritin interessos de demora, el deutor haurà d’abonar automàticament al creditor una compensació a tant alçat pels costos de cobrament, que ascendirà a una quantitat fixa de 50 euros per cada transacció comercial, expica la PMcM.

Notícies relacionades

«Aquesta proposta acaba amb la injustícia desmesurada que es produïa quan el mateix creditor s’havia de fer càrrec dels interessos de demora generats pel retard en el pagament per part del deutor», ha assenyalat Cañete. 

Al seu torn, Cañete, que ha comparegut al Parlament de Catalunya a petició d’ERC i Junts, ha reclamat a l’Executiu català que sigui pioner a pagar directament les subcontractes als contractes públics. Amb això, calcula que se’n beneficiarien 3.000 milions anuals en factures de proveïdors de contractes majors que, moltes vegades, després de cobrar triguen a pagar a les subcontractes.