Puja l’euríbor

Alarma entre els hipotecats: ensurt similar al del 2008

CALCULADORA | ¿Quant puja la meva hipoteca després de l’alça de l’euríbor al juny?

L’euríbor i altres tipus

El BCE calcula que la pujada de tipus restarà almenys dos punts al PIB europeu

Alarma entre els hipotecats: ensurt similar al del 2008
2
Es llegeix en minuts

Els propietaris de vivendes a Espanya amb hipoteca variable han d’estar atents: els tipus d’interès sobrepassaran la barrera del 4%. L’índex de referència de les hipoteques variables, l’euríbor, va cotitzar aquest dijous en el 4,103%, molt a prop del 4,147% que va marcar la setmana passada, quan es va situar en màxims des del 21 de novembre del 2008, en plena crisi financera.

De fet, la xifra del 4% ja s’havia superat en la seva dada diària, però fins a tancar el mes de juny no s’ha pogut confirmar que es passava la barrera del 4% també en la seva dada mensual (4,007% el mes de juny). Aquesta última dada –la mensual– és la que interessa als propietaris d’hipoteques variables, ja que és la que s’utilitza per actualitzar la seva quota mensual.

Lluita contra la inflació

L’euríbor acumula 18 mesos de pujades ininterrompudes fruit de la situació d’inflació i crisi mundial. Fa un any l’euríbor estava en el 0,852% (més d’un 3% de la xifra actual), però les mesures del Banc Central Europeu (BCE) segueixen la línia de la política d’enduriment monetari per lluitar contra la inflació. Per aquesta raó, l’organisme –responsable d’aquesta variació– aposta per apujar els tipus d’interès per tal de contenir la demanda i obligar que els preus baixin. Irremeiablement, això comporta, entre altres conseqüències, un augment de l’euríbor que deriva en un encariment de les hipoteques.

A Espanya, la majoria de les hipoteques de tipus variable utilitzen d’índex de referència l’euríbor, que al seu torn reflecteix el preu al qual els bancs europeus es presten diners entre si. Per aquesta raó, les oscil·lacions d’aquest índex repercuteixen directament en la quantitat que les persones amb hipoteques variables paguen recurrentment. Com més alt és l’euríbor, més alta és la quota.

Depenent de les condicions recollides en la contractació de la hipoteca, es revisarà la teva quota de manera trimestral, semestral o anual. Això vol dir que l’entitat financera aplicarà automàticament les actualitzacions del tipus d’interès cada 6 o 12 mesos. Això és important, perquè l’augment varia en funció de quan es doni la revisió.

Per exemple, fa 6 mesos (el desembre del 2022) l’euríbor se situava en el 3,018%, però fa 12 mesos (el juny del 2022) estava en el 0,852%. Això vol dir que els que tinguin una revisió anual seran els més perjudicats: hauran de fer front a un augment molt més gran.

¿Quant pujaran les hipoteques?

Notícies relacionades

Per a hipoteca variable mitjana de 150.000 euros a 25 anys i amb un interès d’euríbor més 1%, les quotes mensuals passaran de 625 euros a gairebé 877 euros. És a dir, un sobrecost d’aproximadament 252 euros més cada mes o de 3.022 euros si es comptabilitza de manera anual. Aquí pots calcular la quota determinada que correspon amb les teves condicions hipotecàries.

La presidenta del BCE, Christine Lagarde, augura un període llarg amb tipus d’interès com els actuals. Malgrat que els experts consideren que el pic és a prop, els tipus d’interès podrien prolongar-se així durant molt temps.