Ocupació pública

Els funcionaris esperen cobrar una pagueta i que el seu salari pugi un 0,5% l’octubre per l’elevada inflació

Els funcionaris esperen cobrar una pagueta i que el seu salari pugi un 0,5% l’octubre per l’elevada inflació
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els sindicats CCOO i UGT esperen que el sou dels empleats públics pujarà un 0,5% a partir del mes d’octubre, en virtut de l’acord salarial assolit amb el Govern l’any passat si la inflació no baixava significativament. L’esmentat increment s’aplicarà sobre la pujada salarial –ja en vigor des del gener– del 2,5% prevista per a aquest any i tindrà un efecte retroactiu a principis d’any.

Per això, l’Executiu haurà d’abonar una ‘pagueta’ als seus empleats públics, en concepte dels increments no aplicats durant els 10 primers mesos de l’any. l’esmentat pagament únic compensatori pot oscil·lar entre els 48 i els 108 euros, depenent de la categoria laboral del beneficiari.

Les centrals han celebrat aquest dimecres mitjançant comunicats les «bones notícies per al conjunt dels empleats i empleades públiques». Des del Ministeri d’Hisenda afirmen que esperen a tenir la dada confirmat de l’IPC del setembre per activar la maquinària i des de la Generalitat que faran efectiu l’esmentat increment «al més aviat possible», si bé no concreten si això passarà en la nòmina d’octubre o posteriorment.

Segons dos exemples pràctics, el funcionari de més categoria, que seria un A1 de nivell 30, té aquest any un sou de 2.413,66 euros bruts al mes (pagues extres a part i sense triennis). Per a aquest treballador l’increment del 0,5% es tradueix en 12,1 euros més al mes a partir de l’octubre i un pagament únic addicional de 108,6 euros. Per al funcionari de menys categoria, un C2 de nivell 15, l’increment del 0,5% es tradueix en 5,4 euros més al mes a partir de l’octubre i una ‘pagueta’ de 48,6 euros.

El Ministeri d’Hisenda i Funció Pública va pactar amb CCOO i UGT –Csif, el tercer sindicat amb representació, hi va votar en contra– un acord de pujades salarials plurianuals. Fins al 2024 els increments ja estan planificats, si bé hi ha una sèrie de variables lligades a la inflació i el PIB que condicionen l’evolució final de les nòmines.

Notícies relacionades

Per al present exercici, l’increment pactat era del 2,5%, a què podia afegir-se fins a un punt addicional si es complien les variables. I la referent a la inflació els sindicats la donen per segura. Aquesta consistia que la suma de l’IPC harmonitzat mitjà del 2022 i la del setembre del 2023 fins al setembre havia de superar el 6%. I la dada confirmada només del 2022 ja és del 8,3%. És a dir, llevat que l’IPC de setembre trenqués l’actual tendència, registrés un descens dràstic i se situés en terreny negatiu, el Govern es veurà obligat a incrementar el salari dels empleats públics.

La dada provisional de l’IPC harmonitzat de setembre la farà pública l’INE de manera avançada dijous vinent 28 de setembre i de manera definitiva el 13 d’octubre. I tant des del Ministeri d’Hisenda com des de la Generalitat es remeten a tenir aquesta dada confirmada per activar la maquinària i plasmar en les nòmines l’increment previst, així com la ‘pagueta’ associada.