Gegant siderúrgic

El Govern avisa els fons que necessiten el seu ‘ok’ per controlar Celsa i els Rubiralta no llancen la tovallola

El Govern avisa els fons que necessiten el seu ‘ok’ per controlar Celsa i els Rubiralta no llancen la tovallola

Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern ha recordat que perquè els fons creditors prenguin el control de Celsa primer han de comptar amb la seva autorització expressa. Així ho ha manifestat el Ministeri d’Indústria en un comunicat divulgat aquest dimarts, com a reacció a la sentència emesa pel jutjat del mercantil número 2 de Barcelona, que va decidir en contra de la família Rubiralta i va traspassar la propietat de la siderúrgica a un conglomerat de societats, a qui la família devia uns 2.400 milions d’euros.

Els Rubiralta no donen per perduda la batalla, malgrat que la sentència és ferma i sobre la mateixa no hi cap recurs, i apel·len a aquesta prerrogativa governamental en les operacions que impliquen empreses estratègiques, com la seva. En un comunicat també divulgat aquest dimarts, la cúpula familiar ha promès «les accions necessàries» per assegurar la «continuïtat del projecte industrial» i ha recordat els vincles i suports previs exhibits tant amb el Govern central, el Govern de la Generalitat i patronals i sindicats, que es van mullar abans del judici a favor que els Rubiralta mantinguessin el control del grup siderúrgic.

«La propietat i el control efectiu de l’empresa per part dels creditors financers no es farà efectiu fins que el Consell de Ministres no autoritzi l’operació, per a la qual cosa els inversors han de presentar la corresponent consulta o sol·licitud d’autorització», ha recordat el Ministeri d’Indústria en el seu comunicat.

Un comunicat prou ambigu per no aclarir si activaran o no l’esmentada opció i que s’ha centrat a remarcar que el principal objectiu és «garantir la viabilitat futura de l’empresa, així com la integritat de les seves unitats de negoci, el manteniment de tots els llocs de treball, la continuïtat del domicili social a Espanya i la posada en marxa d’una governança corporativa moderna, independent i professional».

Notícies relacionades

Des del ministeri liderat per Héctor Gómez no han aclarit si això passa pels Rubiralta o pels fons. La situació actual d’interinitat de l’Executiu, no obstant, no contribueix que l’actual direcció pugui maniobrar amb tot el marge que tindria de no estar en funcions.

Els nous amos de Celsa, tret que el Govern ho impedeixi, ja van allargar la mà a l’Executiu després de la sentència, anunciant que renunciava al rescat de 550 milions d’euros aprovat per aquest durant la pandèmia. «Amb el consegüent estalvi per a l’Estat espanyol i els contribuents», segons van remarcar els fons. La data en què la nova propietat passaria a prendre el control de la companyia no està fixada ni el nou consell d’administració que governarà la mateixa definit. Ara s’obre un escenari d’impàs, en què els Rubiralta miraran de desplegar totes les seves capacitats de pressió legal i política per evitar-ho.