Espanya perd 185.000 llocs de treball a l’agost, un final d’estiu menys dur que abans de la Covid
3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Com un amor d’estiu, arriba l’agost i la temporada expansiva de l’ocupació s’acaba. Aquest mes passat va tancar amb 185.385 d’ocupats menys a Espanya, fins a un total de 20,7 milions de cotitzadors en actiu. La destrucció d’ocupació, finalitzada del tot la campanya estival, és substancial com gairebé cada any, si bé una mica menys que en exercicis anteriors. El que afegit a la inèrcia positiva que acumula el mercat laboral deixa la xifra més gran de treballadors en actiu que ha tingut Espanya en un mes d’agost de la seva història.

L’atur, per la seva banda, va augmentar en 24.826 persones, fins a un total de 2,7 milions d’aturats. Es tracta de l’increment mensual menys important en un mes d’agost des de l’any 2016.

Com un cicle natural, cada any les contractacions arrenquen estancades a l’hivern, floreixen amb força a les portes de la Setmana Santa i assoleixen la seva cúspide amb l’inici de l’estiu, per després pansir-se a partir d’agost i entrar en una letargia tardoral fins a finals d’any.

I malgrat que el mercat de treball ha guanyat certa estabilitat amb normes com la reforma laboral, aquests cicles temporals, en una economia que continua depenent molt de sectors com el turisme, continuen deixant la seva empremta en les dades d’afiliació a la Seguretat Social i atur actualitzats aquest dilluns pel Govern.

Amb permís del 2020 i 2021, molt marcats per l’efecte Covid i les seves desescalades estiuenques –que després anaven seguides per noves restriccions a la tardor–, aquest agost ha sigut el ‘menys dolent’ des del 2017. Ja que en els dos anys just abans d’esclatar la pandèmia els finals estivals van deixar destruccions d’ocupació per sobre dels 200.000 cotitzadors.

El final de l’estiu passa factura a tothom

La pèrdua d’ocupats va ser transversal tant territorialment com sectorialment. El final de la temporada turística va passar especial factura a territoris com Catalunya, que en termes absoluts va liderar la destrucció d’ocupació, amb 60.317 ocupats menys, fins a un total de 3,6 milions de cotitzadors. La comissió d’agost es va notar amb especial rellevància al Llevant i a Madrid, que malgrat no tenir aquest factor estacional tan present es va deixar 36.860 de cotitzadors, sobre un total de 3,5 milions d’ocupats.

I, per sectors, només la sanitat, les empleades de llar i les activitats de subministraments energètics es van salvar dels números vermells. Si bé les escoles i col·legis, que van acabar de liquidar els pocs temporals que els quedaven en nòmina, van ser els que més van empènyer cap a baix l’estadística, amb un saldo de gairebé menys 60.000 afiliats aquest mes passat.

Inèrcia positiva, però menys

El Govern s’ha agafat a la inèrcia i a les dades desestacionalitzades per valorar les dades d’agost. Una vegada aplicada la ‘cuina’ estadística per restar l’efecte calendari i mostrar la tendència del mercat laboral, l’agost tanca amb un saldo positiu de 17.745 afiliats més a la Seguretat Social.

Aquesta dada desestacionalitzada mostra una inèrcia positiva, si bé menys explosiva que durant la primavera de rècords que el mercat laboral va registrar. Per posar-ho en perspectiva, la mitjana d’increments mensuals desestacionalitzats és durant aquest 2023 de 60.262 afiliats, una dada 3,4 vegades superior al registrat a l’agost.

Notícies relacionades

Els senyals de desacceleració i certa frenada s’han anat succeint durant els últims mesos, si bé al juny es van encendre més alarmes que dibuixaven un escenari més regressiu del que finalment s’ha anat produint. Espanya ve d’un cicle expansiu i dels més prolífics de la seva història recent quant a creació d’ocupació. Cicle que va arrencar després d’esclatar la Covid, que va aguantar malgrat la guerra d’Ucraïna i la tempesta inflacionista i que no ha començat a perdre pistonada fins aquest últim trimestre.

Com mostra, la Seguretat Social ja ha sumat durant aquests vuit mesos de l’any un total de 482.096 afiliats, més que tota l’ocupació creada en els 12 mesos del 2022. Falta per veure quants d’aquests nous ocupats aconseguirà retenir el mercat laboral espanyol durant l’última etapa de l’any, la més freda i complicada en el que a contractacions es refereix.