Transport

França habilita un telèfon d’ajuda ràpida davant l’onada de robatoris a camions espanyols

França habilita un telèfon d’ajuda ràpida davant l’onada de robatoris a camions espanyols

ARCHIVO

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

L’onada de robatoris a camions a les carreteres franceses ha obligat el Govern de París a establir mesures urgents. En concret, la gendarmeria francesa ha habilita el telèfon d’emergències 17 perquè els transportistes puguin denunciar el robatori a camions i poder fer controls policials amb velocitat.

Segons fonts de la patronal del transport Fenadismer, en els últims mesos s’està produint un considerable increment dels robatoris a camions en territori francès, especialment del gasoil dels dipòsits. Els camions en rutes internacionals procedents d’Espanya solen portar els dipòsits plens amb una mitjana de 3.000 euros en combustible.

La gendarmeria francesa ha establert un protocol específic per als conductors espanyols que siguin víctimes de robatoris a la carretera, tant del combustible com de la mercaderia, a través del telèfon d’emergències 17.

Les associacions de transportistes han denunciat en els últims mesos un considerable increment de robatoris que pateixen els camions espanyols en territori francès, especialment quan els vehicles es mantenen estacionats a les àrees d’aparcament de les principals rutes internacionals mentre els conductors fan els descansos obligatoris.

Els robatoris s’està centrant en la sostracció del gasoil dels dipòsits de combustible dels camions, amb una capacitat aproximada d’un mínim de 1.500 litres en la majoria dels casos, dipòsits que normalment solen anar plens al proveir-se els transportistes a Espanya just abans de travessar la frontera, ja que els preus són molt més baixos que a la resta d’Europa. 

Notícies relacionades

La patronal Fenadismer i les altres organitzacions que componen el Comitè Nacional del Transport per Carretera han sol·licitat la mediació dels ministeris de Transport i d’Interior per exigir a les autoritats franceses que es facilitin mitjans als transportistes espanyols per denunciar els fets, ja que «fins ara l’auxili rebut ha sigut bastant ineficient i complex». També reclamen prou dotacions policials per evitar robatoris a les estacions de servei i descans del sud de França.

El telèfon d’emergències 17 contacta directament amb el Centre d’Operacions i Intel·ligència de la Gendarmeria Nacional (CORG), i es recomana al conductor que es mantingui al camió al lloc on s’hagi produït el robatori per facilitar la intervenció a les autoritats franceses. Al marcar el número d’emergència 17, es desplegarà una unitat sobre el terreny per a l’actuació d’urgència, ja que la gendarmeria disposa d’unitats a totes les autopistes i carreteres principals, i s’enviarà una patrulla al lloc on sigui el camió per iniciar les primeres actuacions i prendre la denúncia del conductor o indicar-li a quina brigada de gendarmeria més pròxima s’ha de dirigir. El tràmit és fonamental a l’hora de reclamar davant qualsevol companyia d’assegurances.