El preu de la llum cau a 28,15 euros/MWh, el més baix des del 16 d’abril

EFE / EDUARDO OYANA

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista se situarà aquest diumenge, 6 d’agost, en 28,15 euros per megawatt/hora (MWh), el més baix des del 16 d’abril i un 59,1% inferior al marcat aquest dissabte.

Per franges horàries, el preu màxim, de 81,25 euros/MWh, es registrarà entre les 22.00 hores i les 23.00 hores, mentre que el preu mínim es donarà entre les 11.00 i les 12.00 i entre les 14.00 i 17.00 hores, amb 0 euros/MWh, segons les dades provisionals de l’Operador del Mercat Ibèric d’Energia (OMIE) recollides per Europa Press.

En aquests sis primers dies del mes, la mitjana del mercat elèctric se situa en els 65,2 euros/MWh, davant els 144,1 euros/MWh que va registrar en el mateix període d’agost del 2022.

A aquest preu mitjà del ‘pool’ se sumaria la compensació a les gasistes, que ha de ser abonada pels consumidors beneficiaris de la mesura, els consumidors de la tarifa regulada (PVPC) o els que, malgrat estar en el mercat lliure, tenen una tarifa indexada, però que se situa novament en 0 euros/MWh, situació que es repeteix des del 27 de febrer.

La denominada ‘excepció ibèrica’ es va estendre fins al pròxim 31 de desembre, després de l’acord pactat per Espanya i Portugal amb la Comissió Europea. Així, es prolonga set mesos, fins a final d’aquest any, i no s’exclou que es pugui prolongar més temps si l’esmentat marc també es prolonga.

En concret, l’acord no només representa una extensió de l’excepció ibèrica que ja s’aplicava, sinó que implica alguns ajustos per acomodar-lo, com la referència de preus, que fins ara s’incrementava en cinc euros al mes, i ara serà més suau.

Notícies relacionades

En l’acord original, l’esmentat preu de referència per al gas tenia un valor mitjà de 48,8 euros/MWh: era de 40 euros/MWh durant sis mesos, i s’elevava a 5 euros/MWh cada mes a partir de llavors. Ara, s’incrementarà en 1,1 euros/MWh des de l’abril passat, i acaba en 65 euros/MWh.

Actualment, el mecanisme fa des de finals de febrer que està sense tenir efecte sobre els processos de cassació marginal en els mercats majoristes a causa del descens del preu del gas natural per sota dels llindars fixats per a la seva aplicació; ara bé, en cas necessari, la pròrroga permetrà mantenir un preu raonable, no tan dependent de l’evolució del gas natural.