4
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros (Vallromanes, 1972), apunta cap a la jornada laboral com l’objectiu prioritari en el qual avançar durant els pròxims anys. Confia que el PSOE i Sumar s’entenguin amb l’independentisme per formar Govern i reclama més inversió en salut laboral per minimitzar accidents.

¿Després dels resultats del 23 de juliol va dormir més o menys tranquil?

Més tranquil, tot i que jo era dels que creia que el PP i Vox no sumarien. En les eleccions municipals l’abstenció va ser fonamentalment de l’esquerra i ara la por d’un Govern feixista els ha mobilitzat. Estar parlant ara de si repetirem eleccions o no en comptes de quins ministres tindrà Vox és, sincerament, un descans.

¿Assumeix ja que Junts no recolzarà Sánchez i que hi haurà una repetició electoral?

Si ens cenyim als discursos de la nit electoral, anem a repetició. Si analitzem els posteriors, ja hi veiem matisos. ¿Algú el gener del 2020 creia realment que el PSOE aprovaria uns indults i reformaria el Codi Penal? ¿I que ERC li aprovaria uns pressupostos? Del que és previsible al que acaba passant... Demano als partits que mirin a mitjà i llarg termini, no a la calculadora electoral. 

Hem de fer que sigui més difícil acomiadar la gent, no només més car.

¿Quines han de ser les prioritats del nou Govern?

D’una banda, culminar els assumptes pendents que ens han quedat d’aquesta legislatura, com és modificar la legislació sobre l’acomiadament i les causes que el justifiquen. Hem de fer que sigui més difícil acomiadar la gent, no només més car. Però el gran debat que hem d’obrir és el temps de treball i el repartiment de la feina. Hem de modificar la jornada laboral, plantejar de manera clara reduir-la a 35 hores setmanals i avançar cap a la setmana laboral de quatre dies.

Les empreses no semblen entusiasmades, d’acord amb el poc èxit que ha tingut el programa pilot del Govern

Les empreses mai volen... fins que se les obliga. Si els treballadors del metall treballen les hores que treballen és perquè hi ha un conveni que les ha anat rebaixant. ¿Les empreses són més sensibles ara amb la igualtat que fa 5 anys? No, tenen plans d’igualtat perquè una llei les obliga a tenir-los. ¿Les empreses han reduït la temporalitat per gust? No, perquè hi ha una reforma laboral que les obliga a fer-ho. En matèria de jornada, o hi ha legislacions que obliguen o no avançarem. 

A l’Administració van pactar reduir la jornada ordinària a 35 hores, i mentre en algunes autonomies ja s’està aplicant, a Catalunya encara no s’ha començat ni a negociar.

Ha de ser una prioritat per als pròxims mesos, de cara als nous pressupostos de la Generalitat i ja durant el 2024 una realitat per als empleats públics.

¿La irrupció de la intel·ligència artificial (IA) farà possible aquesta reducció de jornada? ¿O el perill més aviat és una reducció de jornada total?

Tinc dubtes que la intel·ligència artificial sigui tan intel·ligent o més aviat té una intel·ligència artificial, però el que tinc clar és que ha de servir per millorar les nostres vides. No al revés. Si una cosa ens han ensenyat les aplicacions de menjar a domicili és que les noves tecnologies també poden servir per crear llocs de treball pitjors. Hi ha un risc de dualitzar-nos i augmentar les desigualtats, sí, i per això és clau que tinguem aquests debats.

L’extrema dreta creix en alguns barris perquè els avenços socials no estan arribant

¿I sobre salaris?

Hem de centrar més el debat en el salari mitjà i no només en el mínim. Part del creixement de l’extrema dreta en alguns barris és perquè part dels avenços socials aconseguits durant aquesta legislatura no han arribat. O si han arribat no es noten. ¿És millor cobrar 1.080 euros que 735,9 euros? Sens dubte, però hem d’anar més enllà, la gent no pot estar tota la vida cobrant el salari mínim.

¿Com pensen aconseguir-ho?

Impulsant la negociació col·lectiva amb les empreses i reclamant al Govern que legisli en aquesta direcció. És necessari continuar augmentant el salari mínim interprofessional (SMI) i incentivant via polítiques públiques la creació d’empreses que paguin millors sous.

¿Quina valoració fa de la figura del fix discontinu? ¿Està funcionant?

La valoració és positiva, si bé encara és aviat i hem de ser-hi a sobre. El més important amb aquesta figura és assegurar que la gent treballa prou temps durant l’any perquè quan estigui aturada pugui quedar coberta i cobrar una prestació.  

La salut laboral ha de ser una prioritat i no entenc com hi invertim tan poc

Fa un temps van proposar una espècie de ‘llistes negres’ per a les empreses reincidents en matèria de salut laboral, ¿han concretat alguna cosa amb la Generalitat?

No, però és un tema en el qual hem d’avançar. El nombre d’infarts durant la jornada de treball s’han disparat i els índexs són intolerables. La salut laboral ha de ser una prioritat i no entenc com des de l’Administració hi invertim tan poc i no és un eix de les polítiques de salut pública. També és veritat que alguna cosa hem avançat amb el Departament de Treball. Em consta que els anuncis per a la campanya de sensibilització [‘Preparats’] van generar polèmica entre sectors de les patronals. 

Notícies relacionades

No fa gaire vam saber quant cobra el president de la CEOE, 400.000 euros bruts a l’any. ¿Quant cobra el secretari general de la UGT de Catalunya?

Per política interna del sindicat no fem pública aquesta informació.