Fiscalitat

Les Balears suprimeixen l’impost de successions

El tribut també es retalla quan l’herència és entre germans i d’oncles a nebots

El Govern fixa igualment la supressió i les retallades en l’impost de transmissions patrimonials

Es deixaran d’ingressar 75 milions d’euros anuals amb la rebaixa fiscal

Les Balears suprimeixen l’impost de successions
3
Es llegeix en minuts

L’impost de successions i donacions desapareix a partir d’aquest dimarts a les Balears en les herències i pactes successoris (com les ‘definicions’ en la legislació civil balear) entre pares i fills, avis i nets i entre cònjuges, després que el Govern hagi aprovat un decret llei de reforma fiscal que serà publicat durant aquest mateix dia al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) per a la seva entrada en vigor, encara que haurà de ser convalidat pel Parlament en el termini d’un mes. A més, aquest tribut es reduirà en un 50% quan les herències siguin entre germans o entre nebots i oncles, en el cas que no tinguin descendents, o del 25% quan en aquests casos sí que hi hagi descendents directes. Segons ha posat en relleu la presidenta balear, Marga Prohens, això situa les Balears com l’autonomia on aquest impost serà més baix, més que a Madrid i Andalusia, on ja es va rebaixar de manera substancial.

Amb això, ha manifestat, es demostra que l’actual Executiu autonòmic compleix les seves promeses.

A fi d’abaratir el cost d’accés a una vivenda, també s’han aprovat ajustaments a la baixa en el de transmissions patrimonials, que s’elimina en la compra de la primera residència habitual per als joves de menys de 30 anys i persones amb discapacitat, en immobles amb un preu que no superi els 270.151 euros i per a rendes inferiors als 52.800 euros en la seva declaració individual o els 84.480 si és conjunta.

Hi haurà una rebaixa del 50% en la compra de la primera vivenda habitual en el cas dels joves de menys de 35 anys, de famílies amb persones amb discapacitat al seu càrrec, famílies nombroses i en el cas de les monoparentals (en aquestes últimes el preu màxim de l’immoble es fixa en 350.000 euros i no en els 270.151).

Atès que el valor de la vivenda no és el mateix a tot l’arxipèlag, ha avançat que hi haurà mesures correctores depenent de la zona de les illes on es trobin els immobles.

Deixar d’ingressar 75 milions anuals

Això suposa que el Govern deixarà d’ingressar 60 milions d’euros anuals en el cas del tribut de successions i donacions, i 15 milions en el de transmissions patrimonials, una cosa que segons l’opinió de la presidenta les arques autonòmiques poden suportar en un moment en què registren un superàvit, i fer-ho compatible amb una millora dels serveis públics essencials. Cal tenir en compte que la recaptació per successions abans d’aplicar aquestes eliminacions i rebaixes era de 124 milions anuals.

Prohens ha defensat aquesta mesura afirmant que l’impost de successions és el «més injust que existeix», i ha afegit que l’ajustament que es fa «arriba tard», per considerar que fa temps que les famílies, empreses i autònoms fan sacrificis per fer front a l’escalada en els preus i que la rebaixa de la pressió fiscal s’havia d’haver iniciat molt abans.

En aquest sentit, ha avançat que aquest és el primer paquet en la reducció d’impostos, però que n’hi haurà més.

No rics o pobres

La presidenta balear ha rebutjat que aquestes mesures beneficiaran especialment les famílies amb més patrimonis, i ha al·legat que aquest argument suposa «no entendre com és la gent de les illes. Això no és un debat sobre rics i pobres».

Notícies relacionades

Prohens ha defensat que l’objectiu és no penalitzar la feina de tota una vida i l’estalvi, pel qual ja s’ha tributat, a l’hora de deixar els béns als fills o familiars pròxims.

En qualsevol cas, cal recordar que en l’impost de successions i donacions es pagava l’1% quan el llegat no superava els 700.000 euros, però que a partir d’aquesta quantitat s’anava elevant al 8%, 11%, 15% i fins al 20% en els més abundants.