Informe AOP

La meitat de les gasolineres a Espanya ja són de marques alternatives a les grans petroleres

La meitat de les gasolineres a Espanya ja són de marques alternatives a les grans petroleres

AESAE

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Trenta anys després del final del monopoli de Campsa, la meitat de les gasolineres que hi ha a Espanya ja són de marques alternatives a les grans petroleres. Repsol, Cepsa, BP i Galp acumulen un total de 6.143 estacions de servei del total de 12.084 d’existents a tot el territori, segons la memòria de l’any 2022 de l’Associació d’Operadors Petrolífers (AOP), publicada aquest dijous. La resta de grups en sumen 5.941, el 49% dels sortidors.

89847877

Notícies relacionades

Aquesta quantitat coincideix, aproximadament, amb l’increment de les gasolineres entre el 2012 i el 2022. I porta a les instal·lacions desateses a tenir una quota pròxima al 16%del total d’estacions de servei que hi ha a Espanya. Tot i que el més destacat és el ritme de creixement, ja que des del 2019 s’han més que duplicat. Llavors, aquesta mateixa associació, les quantificava en 882, mentre que el 2021, n’hi havia 1.277.

L’increment de l’oferta suposa un augment de la competència i, per tant, millors preus. Si bé l’últim any a causa de la crisi energètica derivada de la guerra d’Ucraïna es van registrar preus històricament alts, amb el màxim el juny de l’any passat, de 2,13 euros per litre en el cas de la gasolina i 2,03 euros per litre per al dièsel. Llavors, les marques més petites es van queixar a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) perquè les grans es veien afavorides per la seva verticalitat per posar els millors preus.

Temes:

Benzina Petroli