La Generalitat assegura que l’any passat va executar el 86% de les seves inversions previstes

LALI PUIG/GENERALITAT DE CATALUNYA

1
Es llegeix en minuts

La Generalitat va arribar l’any passat a una execució del pressupost d’inversions del 85,6% sobre l’inicialment previst analitzat, fins a arribar als 1.555,2 milions d’euros. Aquest percentatge està en línia amb les xifres del període 2015-2021, segons dades de la Conselleria d’Economia. La inversió real executada per tot el sector públic de la Generalitat suposa, a més, un 17,9% més que l’any anterior, segons es desprèn de les xifres encara provisionals del Govern català.

El pressupost inicial d’inversions, un total de 1.816,9 milions, inclou els imports corresponents a l’anualitat del 2022, i no es comptabilitzen recursos de fons europeus. En un comunicat, Economia ha destacat que el ritme d’execució d’inversions de la Generalitat «contrasta amb la baixa execució de l’Estat», que, segons les seves dades, es va situar en el mateix període 2015-2021 en una mitjana del 62,3%, enfront el 81,6% de l’Administració catalana.

L’Estat, recorda el departament que dirigeix Natàlia Mas, encara no ha fet públiques les seves dades d’inversió executada el 2022. La Generalitat remarca que l’execució del conjunt del seu sector públic «consolida la recuperació progressiva de les inversions iniciada després de la crisi financera» i dobla gairebé l’import de fa cinc anys (809,8 milions). En termes d’inversió per habitant, l’execució arriba als 199,57 euros per habitant, enfront els 106,55 euros del 2018.

Notícies relacionades

Entre les actuacions més destacades l’any passat, hi ha les inversions ferroviàries en l’L9 (65,8 milions), la compra de material mòbil per a les línies metropolitanes de Ferrocarrils de la Generalitat (51,3 milions), la remodelació de l’Hospital Clínic (26,8 milions) i l’ampliació i reforma de l’Hospital de Viladecans (20,3 milions).

Els plans d’equipaments escolars del Consorci d’Educació de Barcelona i del Departament d’Educació es van emportar 28,4 milions; la compra de vivenda a compte de l’Agència de la Vivenda de Catalunya per a usos socials, 26,6 milions més, i la inversió associada al sistema de reg del Segarra-Garrigues, 23 milions més, entre altres partides. Efe

Temes:

Generalitat