1 i 8 de juliol
Furgons dels Mossos, 1.300 vigilants i aules al 50%: així serà la repetició de les oposicions de la Generalitat després del fiasco
La Generalitat de Catalunya ja té definit el dispositiu per organitzar i vigilar la repetició de les seves polèmiques oposicions, amb un primer assalt aquest dissabte 1 dejuliol. L’administració catalana busca redimir-se del fiasco del passat 29 d’abril, al càrrec de la qual hi havia l’empresa subcontractada Cegos i que es va saldar amb retards de diverses hores, aules plenes i gent copiant i passant preguntes via telèfon mòbil, entre d’altres.
Cosa que la va obligar a invalidar tots els exàmens i repetir-los. Després d’aquesta primera prova fallida de subcontractació d’un procés opositor, serà ara la mateixa Generalitat la que habilitarà les condicions perquè 13.534 aspirants s’examinin per accedir a una de les 1.825 placesofertes.
Furgons dels Mossos d’Esquadra per als exàmens, més de 1.300 funcionaris per vigilar les proves i evitar incidències, aules universitàries a una capacitat del 50%... L’administració catalana ha anat definint amb els sindicats al llarg d’un mes el dispositiu d’un dels exàmens més multitudinaris que ha tingut lloc en la història de la funció pública de Catalunya.
Un total de 900.000 euros costarà a la Generalitat l’organització de les proves, entre pagar les dietes dels vigilants, el cost del lloguer de les aules a les universitats, les impressions dels exàmens i la resta de detalls. Gairebé la meitat del cost, uns 434.000euros, ja els té coberts l’administració catalana de les taxes recaptades als opositors, que per presentar-se van haver de pagar entre 56 euros –taxa ordinària– i 12,05 euros –taxa més reduïda, per a un aspirant amb família nombrosa o monoparental–.
La repetició de les proves es farà en dues tandes, a diferència de l’anterior i fracassada ocasió, quan es van ajuntar tots els opositors el mateix dia. Un total de 3.648 aspirants estan citats aquest dissabte per disputar-se 477 places del cos d’agents rurals, d’execució penitenciària i de personal laboral. I a l’endemà serà el torn dels 9.886 opositors restants al cos funcionarial.
La conselleria de Presidència ha traçat durant l’últim mes el dispositiu complet per evitar nous ensurts, des del disseny de l’examen, fins a la reserva d’aules, passant per set furgons policials que hauran de traslladar les proves ja omplertes fins a la seva segura custòdia per a la revisió final. Diuen que estan tranquils de cara a dissabte, dins dels nervis derivats del fiasco precedent i l’exposició mediàtica que esperen.
Universitats plenes
Universitats públiques catalanes de Barcelona, Lleida, Girona i Tarragona s’ompliran, aquest dissabte i el següent, d’opositors. Un total de 452 aules estan reservades a la UB, la UdG, la URV i la UdL, amb el compromís que en cadascuna no s’excedirà el 50% de la capacitat, per evitar còpies i que la calor d’aquests dies provoqui ensurts. També han habilitat espais per a lactància, de descans per a embarassades i accessos especials per a persones amb alguna discapacitat.
Aquests detalls contrasten amb el caos organitzatiu del 29 d’abril, quan Cegos, l’empresa subcontractada que va supervisar els exàmens, va acusar la Generalitat de no habilitar prou aules i correctament dimensionades. En aquella jornada l’administració catalana va reservar 216 aules per als 13.534 opositors, ara només per a la segona tanda d’exàmens ja n’ha reservat més que llavors.
La Generalitat confia tancar així sense nous ensurts la fase d’exàmens del concurs d’oposició per accedir a treballar als seus departaments. Una segona fase del macroprocés d’estabilització en què fa més d’un any que totes les administracions públiques estan immerses per reduir les elevades cotes de temporalitat que fa anys que arrosseguen. I per les quals la justícia europea ha censurat en repetides ocasions el Regne d’Espanya, del qual ha considerat acreditat que abusava de la figura de l’interí.
L’objectiu final és passar d’una temporalitat de prop del 35% a un llindar del 8%. Ja en una primera fase, la Generalitat va estabilitzar 9.700 interins, la gran majoria dels quals feia més de 5 anys que eren eventuals. En l’esmentada ocasió no va tenir examen pel mig, tal com contempla la normativa, i els aspirants només van haver d’acreditar uns mèrits i experiències prèvies per poder consolidar la seva plaça.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Carme Coma: "He sentit por, vergonya i fàstic durant aquests cinc anys"
- Les emocions i la parella La moda de ligar en el 'super' abre un debate sobre cómo iniciar una relación sentimental
- EL LÍMIT SALARIAL DE PRIMERA DIVISIÓ El Barça millora, però no n’hi ha prou
- ESPAI Isaacman: "Des d’aquí la Terra es veu com un món perfecte"
- Educació Quasi la meitat d'alumnes d'FP sense plaça no tenen els requisits
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Accident mortal Els Mossos ratifiquen que la maquinista de Montcada va donar positiu en drogues, però matisen que els resultats no són concloents
- Festa Major Arriben les festes de Santa Tecla a Tarragona: Què no et pots perdre?
- Educació Quasi la meitat d'alumnes d'FP sense plaça no tenen els requisits
- Tema de diumenge ¿Com està el cotxe elèctric?