Energia

Competència registra les seus de les grans elèctriques per presumptes irregularitats

Competència registra les seus de les grans elèctriques per presumptes irregularitats
2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Inspectors de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) han entrat a la seu central d’Endesa i a algunes de les filials de distribució arreu del territori per recollir informació interna de la companyia en vista de presumptes irregularitats, segons ha pogut confirmar ‘El Periódico’ amb fonts d’aquesta companyia després d’una informació d’’El Confidencial’, que també inclou Naturgy. Des de la CNMC han descartat fer cap declaració sobre aquesta qüestió, mentre que des de l’altra gran elèctrica, Iberdrola, afirmen que no els consta cap registre.

Els investigadors de l’autoritat de competència s’han centrat en l’àrea de distribució de les elèctriques, que és l’encarregada de gestionar les xarxes de baixa tensió en règim de monopoli. «Estem col·laborant al 100% amb ells i esperem el desenvolupament de les investigacions», indiquen fonts d’Endesa, la principal distribuïdora a Catalunya, l’Aragó, Andalusia, part d’Extremadura, les Balears i les Canàries. Mentre que en el cas de Naturgy el focus d’acció és a Galícia i part de Castella-la Manxa, Madrid i Castella i Lleó.

Notícies relacionades

El motiu de la investigació no ha transcendit, tot i que els registres coincideixen en un moment en què s’acumulen les queixes per l’abús en la posició de les distribuïdores al posar traves a les connexions d’autoconsum, sobretot col·lectiu. Si bé aquesta mena d’inspeccions són un pas preliminar en el procés d’investigació de suposades conductes anticompetitives i no prejutgen el resultat de la investigació ni la culpabilitat de l’entitat. La investigació començaria si com a resultat d’aquests registres es trobessin indicis de pràctiques prohibides per la Llei de defensa de la competència i pel Tractat de Funcionament de la Unió Europea. És llavors que el superregulador procediria a la incoació formal d’un expedient sancionador.

En un informe de l’Aliança per a l’Autoconsum, que integra les principals empreses del sector, se citava les distribuïdores com la principal barrera al desenvolupament de l’autoconsum pels retards en la connexió de les instal·lacions i les dificultats en els processos d’accés i connexió a la xarxa. Des del sector reconeixen que el problema se centra en l’autoconsum col·lectiu perquè té un procediment més complex que l’individual, així com una regulació recent i recorden que fa uns anys també amb l’autoconsum individual hi va haver problemes sobre els temps de connexió que s’han resolt amb el pas del temps.