Alimentació

Els empresaris de Mercabarna reclamen la rebaixa de l’IVA per als aliments frescos

Els empresaris de Mercabarna reclamen la rebaixa de l’IVA per als aliments frescos

Marti Fradera

2
Es llegeix en minuts

L’Associació d’Empresaris Majoristes d’Aliments Frescos de Mercabarna, Assocome, ha demanat aquest dimecres que Espanya apliqui una política de reducció de l’IVA per a aquests aliments frescos similar a la de França, Alemanya o Itàlia, així com que es prolongui fins a final d’any la supressió temporal d’aquest impost per a fruites i hortalisses. En un comunicat, aquesta associació ha assegurat que aquestes mesures són «les més eficaces» per rebaixar en aquest moment el preu que tenen els aliments frescos.

Els empresaris de Mercabarna recorden que l’IVA per al peix i la carn frescos a Espanya és d’un 10%, davant el 5,5% de França, el 7% d’Alemanya o el 4% d’Itàlia, mentre que Portugal ha suprimit des d’abril el 6% que aplicava a tots aquests productes. «Creiem que la rebaixa de l’IVA ajudaria a impulsar el consum. És una mesura que beneficia el consumidor», ha assegurat Assocome, que assenyala que ha canviat els seus hàbits de compra i opta pels més econòmics en detriment, per exemple, de les peces de més qualitat de la vedella, el xai i el cabrit. Assocome agrupa prop de les 600 empreses que operen a Mercabarna i els Gremis Majoristes de Fruites i Hortalisses (AGEM) i del Peix i Marisc (GMP). 

Notícies relacionades

Per la seva banda, el Gremi de Majoristes del Peix reclama que, com en altres països, el peix es consideri un aliment de primera necessitat i que es gravi amb una taxa d’IVA reduïda. El GMP, que agrupa les empreses majoristes que operen al Mercat Central del Peix de Mercabarna i que distribueix un 40% del peix fresc que es consumeix a Catalunya, recorda que «són centenars els estudis que evidencien les propietats saludables del consum de peix i la necessitat d’un consum regular en la dieta».

D’altra banda, des d’Assocome es considera necessari que la supressió de l’IVA del 4% per a fruites i hortalisses aplicat pel Govern d’Espanya des de l’1 de gener per al primer semestre del 2023 es prolongui fins a final d’any. El Govern central decidirà aquesta qüestió a finals de juny, depenent de l’evolució de la inflació. L’Assocome, que agrupa prop de les 600 empreses que operen a Mercabarna i els Gremis Majoristes de Fruites i Hortalisses (AGEM) i del Peix i Marisc (GMP), va reivindicar des de fa més de 15 anys la necessitat d’aplicar l’IVA superreduït a tot el ventall dels aliments frescos – fruites i hortalisses, peix i marisc, carn i ocells de corral–. Des de l’any 2017 ho fa conjuntament i amb el suport de la patronal Foment del Treball. L’última reivindicació impulsada per l’empresariat de Mercabarna es va produir el mes de gener, al presentar al Govern d’Espanya una proposició de llei sobre la necessitat de l’IVA superreduït per a tots els aliments frescos i que va ser rebutjada.