Política monetària

El BCE apunta a una pujada de tipus en 0,25 punts al juny

  • El BCE compleix 25 anys enmig del xoc d’inflació més gran de la seva història

  • El BCE suavitza la pujada de tipus a 0,25 punts però suggereix que n’hi haurà més

El BCE apunta a una pujada de tipus en 0,25 punts al juny
3
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, ha vingut a confirmar aquest dijous que l’autoritat monetària tornarà a pujar els tipus d’interès de referència en 0,25 punts en la seva pròxima reunió del 15 de juny. «L’últim mes ja van ser 25 punts bàsics i jo crec que aquesta és la nova norma a futur, sens dubte», ha afirmat en una entrevista a RNE. El seu missatge està en línia amb les expectatives del mercat, que preveuen dues alces d’un quart de punt al juny i juliol, tant del tipus principal (actualment en el 3,75%) com de la facilitat de dipòsit (l’interès amb què remunera els diners que guarden als bancs, el més rellevant en l’actual context, que està en el 3,25%). 

L’exministre d’Economia, també en línia amb les previsions del mercat, ha insistit en la idea que el final del cicle de pujades de tipus que va començar el juliol de l’any passat és a prop, mentre ha descartat que hi hagi grans discrepàncies en el consell del BCE respecte a això. «Sempre hi ha un consens molt elevat. Ara la percepció és que una gran part del camí de la pujada de tipus s’ha portat a terme i queda l’última part, la recta final. La quantia i el nombre de pujades d’aquesta recta final dependrà de les dades que anem rebent, però una gran part del camí s’ha recorregut ja», ha afirmat.

En la mateixa línia s’ha manifestat la presidenta de l’organisme, Christine Lagarde, durant una conferència a Alemanya. «Pensin en un avió que puja a l’altitud de creuer. Al principi, l’avió necessita ascendir abruptament i accelerar ràpid. Però a mesura que s’acosta a la seva altitud objectiu, pot reduir l’acceleració i conservar la seva velocitat actual. L’avió necessita pujar prou alt per arribar al seu destí, però no tant com per superar-lo», ha utilitzat com a exemple. 

0,5 punts

L’alta funcionària francesa, així, ha destacat que les pujades de tipus ja han endurit de forma notable les condicions de finançament de l’eurozona, però encara queda un «ajust considerable» per produir-se pel temps que tarden a desplegar tots els seus efectes les pujades de tipus. Guindos, per la seva banda, ha deixat clar que l’era de tipus baixos i negatius prèvia a l’espiral inflacionista no tornarà. «En els pròxims tres o quatre anys, els tipus estaran en un entorn de nivells relativament positius. El que es va viure en la dècada passada no tornarà, almenys a curt i mitjà termini», ha apuntat. 

Notícies relacionades

El BCE, precisament, ha publicat aquest dijous les actes de la reunió del seu consell de govern de principis de maig, que revelen que «diversos membres van expressar inicialment» la seva preferència per apujar els tipus en 0,5 punts, ateses les «contínues sorpreses a l’alça de la inflació». Alhora, la «majoria» d’ells es van mostrar disposats a acceptar l’alça de 0,25 punts que finalment es va aprovar si, com també es va fer, el BCE deixava la porta oberta a nous encariments dels diners per evitar donar el «senyal» que s’estava fent una «pausa» en el cicle de pujades.

Finalment, «gairebé tots» els membres del consell de govern de l’autoritat monetària van recolzar la pujada de 25 punts bàsics acompanyada amb el missatge que «encara queda més terreny per cobrir» en les alces de tipus. «Es va considerar que aquesta decisió aconseguia l’equilibri adequat entre satisfer la necessitat de nous augments de taxes i donar compte de l’elevada incertesa sobre la velocitat i la força de la transmissió de la política monetària», apunten les actes.