Externalització

Primera sentència que censura una subcontracta per aplicar un conveni diferent al de l’activitat principal

  • Denuncia la seva empresa a TikTok, el sancionen i el jutge obliga a indemnitzar-lo amb 10.000 euros

  • Caure anant al bar a berenar durant una pausa de la feina és un accident laboral

autonomo

autonomo / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Tribunal Superior de Justícia de Galícia (TSJG) ha dictat la primera sentència que censura una empresa subcontractada per aplicar un conveni col·lectiu diferent al de l’activitat principal. Aquesta és una de les novetats introduïdes per la reforma laboral, que obliga les societats externalitzades a remetre’s al plec de condicions del sector i especialització que li consigna la corporació contractant i no remetre’s a altres convenis amb pitjors condicions, per a així abaratir costos.

La norma pactada entre el Govern, la patronal i els sindicats no va remoure els fonaments de la subcontractació a Espanya, en contra del que va figurar per moments en els primers compassos de la negociació. I és que inicialment va planar la idea que les empreses subcontractades havien d’aplicar les mateixes condicions salarials que les de l’empresa contractant per evitar tota escletxa que una companyia externalitzés part de la seva activitat per estalviar-se costos.

Aquest escenari finalment no es va produir, però els canvis introduïts sí que van minimitzar alguns dels buits legals als quals pogués recórrer una companyia per aconseguir una contracta tirant cap avall els preus, per la via de pagar pitjors sous i condicions. Ara és obligatori que l’empresa subcontractada apliqui el conveni col·lectiu del sector de l’activitat desenvolupada «amb independència del seu objecte social o forma jurídica», segons estableix una sentència recent del TSJG.

Els fets jutjats es remeten a una sentència publicada aquest 14 d’abril passat. Pionera, segons ha recollit en el seu blog el vicedegà de docència de la UOC, Ignasi Beltran, en l’aplicació del nou article 42.6 de l’Estatut dels Treballadors. L’origen del litigi ve d’un treballador que prestava serveis per a Naturgy llegint comptadors a la província d’Ourense. Ho feia empleat per una empresa subcontractada, Teyca-Ga S.L. Aquesta deixa de donar servei per a Naturgy i el servei se’l queda Icisa SA, que arriba amb el seu propi equip i es nega a subrogar la plantilla. Cosa que deixa el treballador demandant al carrer. 

Notícies relacionades

El cessat es planta als jutjats i reclama la improcedència del cessament, ja que el conveni col·lectiu provincial del siderometal d’Ourense contempla l’obligació de subrogació. Mentre que Icisa entén que pot aplicar el seu propi conveni, el d’enginyeria i oficines d’estudis tècnics, que no contempla aquesta obligació. 

Aquí el TSJ de Galícia entra i, en contra del criteri del jutjat de primera instància, analitza quin és el conveni que més encaixa amb l’activitat desenvolupada pel treballador i determina que és el que estava aplicant, el del siderometal d’Ourense. I conclou que el factor rellevant no és l’estructura prèvia o la preferència de la subcontracta, sinó l’activitat a desenvolupar per l’empleat. Finalment al treballador se li ha reconegut la improcedència del cessament i una indemnització, a càrrec d’Icisa, de 5.273,2 euros.