Crisi bancària

Els directors dels bancs dels EUA en fallida culpen les xarxes socials, no la seva gestió

  • La sortida del First Republic Bank

Els directors dels bancs dels EUA en fallida culpen les xarxes socials, no la seva gestió

EFE

2
Es llegeix en minuts

Els principals executius dels bancs dels EUA en fallida consideren que els grans culpables de la crisi financera desfermada aquest any no van ser ells sinó les xarxes socials. Enfrontant-se a un segon dia d’interrogatoris per part dels legisladors dels EUA, la tesi del pànic col·lectiu va ser reforçada i l’argument d’una gestió nefasta es va voler minimitzar.

Michael Roffler, responsable al First Republic Bank, que va ser adquirit a principis d’aquest mes per JPMorgan Chase & Co. en un acord negociat pel Govern després de la fallida, va dir als subcomitès del Comitè de Serveis Financers de la Cambra de Representants que la desaparició de l’entitat va ser el resultat d’un contagi. Roffler va dir que la preocupació desfermada per prestamistes regionals difosa en les xarxes socials va ser la que va causar la crisi del First Republic. «El pànic va ser molt real», va dir Roffler davant el panel aquest dimecres. Quan se’l va pressionar, Roffler es va negar a assumir la culpa pel col·lapse del banc.

Els legisladors, reguladors i executius bancaris dels EUA han lamentant durant setmanes l’extraordinària velocitat amb què la crisi es va estendre al Silicon Valley Bank i el Signature Bank. El Govern es va fer càrrec de les dues entitats al març després de constatar que s’estaven retirant dipòsits de manera ràpida.

Investigació pendent

Durant l’audiència de dimecres, l’expresident del Signature, Scott Shay, va dir que el pànic estava «inundant les xarxes socials» abans que el seu banc fos confiscat. Mentrestant, l’exdirector executiu del SVB, Greg Becker, va dir que el paper que juguen les xarxes socials en el sistema financer és «una cosa que s’ha d’investigar». Tant Becker com Shay també van testificar dimarts davant el Comitè Bancari del Senat; Roffler no va aparèixer.

Notícies relacionades

Tot i que els legisladors han expressat preocupacions similars sobre el paper que van jugar les xarxes socials en les recents fallides bancàries, molts semblaven indiferents davant les preocupacions dels executius aquest dimecres. Els legisladors i els reguladors que investiguen els col·lapses han culpat àmpliament els executius per la mala gestió dels riscos.

«El banc va fer fallida sota la seva supervisió, punt», va dir Ayanna Pressley, una demòcrata que representa un districte de Massachusetts. «Culpes les xarxes socials, dius que bancs similars van experimentar el mateix, així que el que va passar en última instància no va ser culpa teva».