Fins a l’abril

El degoteig d’eros a Catalunya accelera i arriba als 2.350 acomiadats, gairebé el doble que l’any passat

  • Una sentència censura una empresa per acomiadar un treballador sense escoltar-ho abans

  • El TSJC tomba l’acomiadament d’un empleat per buscar feina estant de baixa mèdica

despidos-ere-1

despidos-ere-1

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El degoteig d’expedients de regulació d’ocupació (ero) a Catalunya està accelerant i ja arriba als 2.353 acomiadats entre gener i abril, segons les dades actualitzades aquest dimecres pel Departament de Treball de la Generalitat. La xifra pràcticament dobla els afectats per eros registrats en aquell mateix període de l’any passat i va adquirint magnitud. Ja hi ha a Catalunya els mateixos acomiadats per via col·lectiva que en tot l’any 2018, poc abans d’esclatar la pandèmia.

Aquestes dades a l’alça d’afectats per ero contrasten amb els bons registres generals de contractació, segons els quals Catalunya està actualment en nivells rècord d’ocupació i s’espera que continuï ampliant aquest sostre fins, com a mínim, a finals d’estiu. Això obeeix que part de les companyies que recorren a un ero ho fan per reestructuracions a futur i no per greus problemes de viabilitat.

Grífols, Glovo, Wallbox o Domestika són algunes de les firmes que han aplicat reestructuracions traumàtiques durant els últims mesos. L’última a transcendir ha sigut Cellnex, que planteja cessar 60 empleats de les seves oficines centrals de Barcelona i Madrid. Tres de cada quatre empleats cessats es concentren al sector serveis i vuit de cada 10 cessats són de la província de Barcleona.

Notícies relacionades

Una dada positiva que donen els registres actualitzats per Treball és que la suspensió d’activitats, per falta de materials, de demanda o altres motius organitzatius, ha baixat. Corporacions com Seat, per exemple, van aplicar expedients de regulació temporal d’ocupació (erto) per l’escassetat de semiconductors i altres interrupcions en el subministrament, algunes derivades de la guerra a Ucraïna.

Actualment el nombre d’empleats afectats per les esmentades suspensions, fet que implica que deixen de treballar unes hores o totalment, ha disminuït, fins a un total de 16.270 afectats per un erto. Per aquestes mateixes dates, 27.420 treballadors havien passat o estaven en un.