Salut laboral

Multes de fins a 1 milió d’euros per a les empreses que forcin el treballador durant les onades de calor

Cinc treballadors van morir l’any passat a causa de cops de calor, segons les dades del Ministeri de Treball.

  • ¿Quan estarà prohibit treballar a l’aire lliure davant una onada de calor?

  • Paquet del Govern espanyol contra la sequera: descomptes fiscals, subvencions per a les assegurances i ajudes directes «insuficients»

Multes de fins a 1 milió d’euros per a les empreses que forcin el treballador durant les onades de calor

Jordi V. Pou

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una empresa que obligui els seus treballadors a operar a l’aire lliure durant una onada de calor sense les precaucions necessàries i amb risc greu per a la seva salut s’exposa a sancions de fins a gairebé un milió d’euros. El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ha publicat aquest divendres el reial decret que reforça la protecció dels empleats davant temperatures extremes i obliga les companyies a actualitzar els seus plans de prevenció de riscos laborals per contemplar específicament aquesta qüestió. Les corporacions lamenten que aquesta mesura no hagi sigut consensuada prèviament i alerten que necessiten temps per adaptar les seves normatives.  

El Govern central deixa a criteri i responsabilitat de les corporacions quan s’haurà de parar o no l’activitat durant una onada de calor. Allà no hi ha novetat legislativa, ja que la vigent llei de prevenció de riscos laborals ja obligava les empreses a contemplar tota potencial i previsible amenaça contra la salut dels seus empleats i a adoptar les mesures necessàries per minimitzar-la. 

No obstant, el text publicat aquest divendres obliga les corporacions a contemplar de manera específica les temperatures extremes i especificar en els seus plans de prevenció què han de fer els empleats quan l’Aemet decreti una alerta taronja o vermella. «Una cosa que fins ara no s’estava fent», reconeix el responsable de salut laboral d’UGT, José de les Morenas. Des de CCOO destaquen el valor d’aquesta referència de l’Aemet, que servirà als treballadors per tenir més clar quan i quines actuacions han de reclamar a l’empresa. «Abans tot era més difús», comenta el responsable de salut laboral de CCOO, Mariano Sanz

La norma aprovada en el Consell de Ministres no prohibeix tota activitat a l’aire lliure durant una onada de calor, si bé si especifica que aquesta queda vetada quan «les mesures preventives anteriors no garanteixin la protecció de les persones treballadores». És a dir, si no és possible començar abans a treballar, partir la jornada o incrementar les pauses, per exemple, les empreses han de parar. No fer-ho pot tenir conseqüències econòmiques per a les corporacions que decideixin continuar la seva activitat per no perdre diners. 

Multes de 2.451 a 983.736 euros

Exposar de manera temerària els treballadors als efectes de les onades de calor està considerat una falta greu o molt greu en la Llei sobre Infraccions i Sancions en l’Ordre Social (LISOS). I està sancionat amb entre 2.451 i 49.180 euros, en cas greu, o entre 49.181 i 983.736 euros, en cas molt greu. La gradualitat de la sanció queda a criteri de cada inspector, si bé com més riscos i més imminència, més elevada serà la quantia de la sanció. Cinc treballadors van morir l’any passat a causa de cops de calor i nou més van patir danys greus, segons les dades recopilades pel Ministeri de Treball. 

A Catalunya el Departament de Treball va començar aquest mes de maig a enviar càpsules informatives a les empreses de sectors especialment exposats a l’estrès tèrmic, el que passa per activitats a l’aire lliure –jardineria, construcció o repartiment, entre d’altres–, com als interiors però exposades a altes temperatures –com fleques, forns industrials i cuines–. Fonts de Treball expliquen que les esmentades comunicacions s’aniran intensificant durant les pròximes setmanes i s’hi sumaran campanyes d’enviaments massius de cartes a empreses per part d’Inspecció de Treball, recordant-los les seves obligacions en matèria de prevenció de riscos. 

¿Qui activa l’alerta taronja o vermella?

Notícies relacionades

La normativa publicada aquest divendres al BOE estableix que tota empresa amb treballadors a l’aire lliure o en espais coberts però no tancats ha de tenir un protocol específic per reaccionar en cas d’alerta taronja o vermella per calor. Però, ¿qui activa l’esmentada alerta? El Govern espanyol ha delegat l’esmentada competència en els organismes meteorològics de cada comunitat autònoma. Si no en tenen, imperarà el criteri de l’Aemet. 

A Catalunya, l’organisme competent per decidir quan les empreses han d’extremar precaucions o plantejar-se parar la seva activitat és actualment Protecció Civil, si bé el Meteocat està pendent d’una reestructuració interdepartamental per integrar-se a aquesta presa de decisions.