Fira de Barcelona

Construmat torna a BCN amb el focus en les noves tècniques

El certificat D, necessari per a totes les vivendes en pocs anys

zentauroepp48143241 barcelona 14 05 2019  fira construmat fotografia de joan cor190514104956

zentauroepp48143241 barcelona 14 05 2019 fira construmat fotografia de joan cor190514104956 / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El saló Construmat torna a Barcelona, entre el 23 i 25 de maig, amb el focus posat en el negoci de la rehabilitació i les noves tècniques de construcció. Amb 204 expositors i 366 marques representades, la mostra és una oportunitat per a l’actualització d’empreses i professionals del sector, amb avanços en materials, eines, tècniques i serveis. Malgrat que l’organització de la Fira posa èmfasi en la importància de la sostenibilitat com a eix de desenvolupament del sector per als pròxims anys, el cert és que el que atrau més els professionals són qüestions més terrenals com materials o eines que accelerin els processos de construcció. També les grans oportunitats que hi ha en la rehabilitació d’edificis. En el cas de les vivendes s’ha de recordar que en pocs anys totes les vivendes necessitaran una etiqueta mediambiental ‘D’ i que per fer-ho s’hauran d’emprendre fortes inversions en les economies familiars per adequar les llars.

En la seva 22a edició, la zona expositiva ocuparà 10.000 metres quadrats. Entre els expositors hi haurà Alsina, Alufactory, Arquima, Breinco, Celo, Cementos Molins, Cosentino, Durmi, Egoin, Evowall, Fischer, Gabarró, Hercal, Jung, Kiloutou, Layher, O Feliz Painel, PMP, Grupo Protec, Roca, Rehatec, Roi, Grupo Saltoki, Sebastià, Simpson Strong Tie, Tejas Borja, Thermis, Volcalis, entre d’altres. Igualment, es comptarà amb la col·laboració i el suport de 40 associacions, escoles i gremis professionals més representatius del sector, com APCE, Asefave, Cateb, Ccoc, CGATE, CNC, COAC, COAM, CSCAE, Fundació Laboral de la Construcció, Gremis, Itec, Pimec, Plataforma Passivhaus, Ptec.

El president del saló, Xavier Vilajoana, ha destacat en la presentació del saló que Construmat aspira «a ser el punt de trobada de referència entre els professionals que ara busquen materials i sistemes constructius sostenibles per avançar en la transformació verda del sector», informa Fira de Barcelona.

Notícies relacionades

Construmat també organitza un congrés amb més de 40 sessions i 50 ponents que posarà especial èmfasi a visibilitzar les iniciatives que millor expliquen el caràcter transformador del sector i el seu impacte positiu a l’entorn, amb especial focus en els fons Next Generation amb l’objectiu d’accelerar-ne l’execució ja que encara falta per activar gran part dels 6.800 milions d’euros destinats a la construcció a Espanya. Junt amb la sostenibilitat, altres temàtiques destacades seran la digitalització i la industrialització. La meitat de les ajudes es destinen a rehabilitació sota criteris verds. La rehabilitació del Santiago Bernabéu i la construcció de l’estadi desmuntable de Doha seran dos dels principals protagonistes de la temàtica d’industrialització, mentre que el projecte de digitalització de les muralles d’Àvila o l’ús de bessons digitals per millorar l’eficiència energètica i el confort dels edificis ho seran en el camp de la digitalització.

En el tema de materials, Construmat servirà per reivindicar l’ús de la fusta com a material constructiu, que està en plena expansió gràcies a les seves excel·lents propietats aïllants, versatilitat, durabilitat i resistència, la reducció dels temps d’obra, però sobretot per la seva baixa empremta de carboni. En un moment en què el sector viu una transformació verda, l’ús de matèries primeres naturals, com la fusta, el suro o la palla, hi té un paper rellevant. Malgrat això hi ha dubtes encara sobre la conveniència d’aquest tipus de materials des del punt de vista de la durabilitat. A la vivenda hi continua prevalent per part dels clients la idea que la durada i vida dels materials són primordials. Durant els tres dies de celebració del saló es construirà en directe una casa mitjançant estructures prefabricades en fusta, i altres elements naturals, així com amb cobertes, façanes i interiors vegetals, perquè els visitants puguin conèixer de primera mà algunes de les tècniques més innovadores del moment que fan possible la construcció de vivendes sostenibles, saludables i eficients energèticament. Davant la fusta, també ressalta la construcció 3D, els nous materials amb grafè, els blocs prefabricats...