Batalla crítica pel sostre del deute

Alarma davant l’avanç a juny de l’amenaça d’impagament als EUA

Janet Yellen avança a l’1 de juny la possible crisi, d’escala global, si no s’eleva el sostre del deute

  • Les claus de la perillosa batalla pel sostre del deute als EUA

  • El 2011, una batalla similar va portar a la primera rebaixa de qualificació

Alarma davant l’avanç a juny de l’amenaça d’impagament als EUA
5
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

La crisi d’escala global que pot produir-se si els Estats Units no eleven el seu sostre del deute i per primera vegada en la seva història no poden fer front a les seves obligacions econòmiques és més a prop. Aquest dilluns la secretària del Tresor, Janet Yellen, va enviar una carta al Congrés en la qual s’ha avançat el calendari d’aquest possible cataclisme a principis de juny, tan aviat com el dia 1.

L’avís ha creat una renovada sensació d’urgència a la recerca d’una sortida negociada entre demòcrates i republicans, i per això els seus líders al Congrés han sigut convocats pel president Joe Biden el dia 9. Les perspectives d’un acord, no obstant, ara mateix són mínimes. Els republicans exigeixen retallades de despesa per accedir a elevar el sostre del deute però el president i el seu partit es neguen a acceptar condicions i exigeixen que es faci el pas sense contrapartides, i han urgit a una negociació separada per buscar retallades del dèficit.

Al Senat li queden només 14 dies de sessions fins a l’1 de juny, a la Cambra de Representants 12, i Biden té a l’agenda un viatge al Japó i Austràlia entre el 19 i el 24 de maig.

 La crisi

Els EUA ja van superar al gener el seu sostre del deute, marcat en 31,4 bilions de dòlars. Des d’aleshores el Tresor ha estat funcionant amb maniobres pressupostàries i mesures d’emergència per fer front als seus pagaments, des de salaris de funcionaris i militars fins a la seguretat social, passant per les obligacions contretes amb els que tenen comprats bons del Tresor.

 A la carta de Yellen s’adverteix que aquestes mesures excepcionals s’esgotaran abans del previst, a l’haver-se produït un descens en els ingressos fiscals. I tot i que es reconeix que hi ha incertesa i la data crítica podria variar i arribar setmanes més tard, la missiva està marcada per un to d’emergència.

«Ateses les perspectives actuals, és imperatiu que el Congrés actuï tan aviat com sigui possible per eliminar o suspendre el límit del deute d’una forma que doni certesa a llarg termini que el Govern continuarà fent els seus pagaments», va escriure Yellen.

També l’Oficina Pressupostària del Congrés, no partidista, va emetre aquest dilluns un informe en què avançava al juny les perspectives d’inici de la crisi, que abans havia calculat per a juliol o fins i tot setembre.

Impacte global i guerra política

Tot i que l’impacte del terratrèmol que suposaria un impagament se sentiria especialment als EUA, on es dona per cert que provocaria una recessió, la crisi sacsejaria els mercats, minaria la confiança en els EUA i posaria l’economia global en una crisi, segons la majoria d’observadors i analistes. I les pors ja s’han començat a fer patents: els inversors s’estan desfent de bons de deute amb venciment a tres mesos i intensificant la compra dels de només un mes. S’ha disparat la prima de risc per assegurar aquest deute.

Els EUA ja van sortir el 2011 a un abisme similar, i tot i que es va acabar evitant la crisi quan Barack Obama va acceptar retallades de despesa, llavors per primera vegada el país va veure rebaixada la qualificació del seu deute. El moment d’enfrontament polític entre republicans i demòcrates, no obstant, s’ha deteriorat encara més que sota la presidència d’Obama, i els conservadors que van elevar el sostre del deute quan Donald Trump ocupava la presidència ara exigeixen com a condició indispensable retallades de despesa, una cosa que rebutgen els demòcrates.

La setmana passada els republicans, que controlen la Cambra baixa, van aprovar allà una llei que permetria elevar el sostre del deute en 1,5 bilions de dòlars o fins al març del 2024. La normativa inclou retallades de despesa, imposa més requeriments laborals per accedir a programes d’ajuda i desfaria alguns dels èxits legislatius de Biden, com algunes inversions per lluitar contra l’emergència climàtica o més fons destinats a perseguir delictes fiscals. Chuck Schumer, líder de la majoria demòcrata en control del Senat, va dir que la llei no té opcions a la seva Cambra i gràficament va definir la proposta com a «morta abans de néixer».

El mateix dilluns, i malgrat la invitació a les negociacions amb els quatre líders republicans i demòcrates al Congrés, Biden va ser molt crític amb la posició conservadora. «Per més de 200 anys els EUA mai, mai, han incomplert el pagament del seu deute. Per dir-ho de manera col·loquial, els EUA no són una nació morosa. Com a conseqüència, som una de les nacions més respectades del món», va assegurar. «Paguem les nostres factures i hem de fer-ho sense ser presos com a ostatges de forma temerària per alguns dels republicans MAGA al Congrés», la seva referència als més fidels aliats de Trump i el moviment Make America Great Again.

Kevin McCarthy, el líder republicà a la Cambra baixa que va ser triat per al càrrec només després de fer concessions a l’ala més radical del partit que ja permetien anticipar dos anys convulsos, ha accedit a la reunió amb Biden. Però en unes declaracions a Jerusalem, on es troba de visita, va advertir de nou que no recolzaran apujar el sostre de deute sense fer alguna cosa respecte a la despesa. «El president Biden s’ha negat a fer la seva feina, i amenaça de portar la nostra nació al seu primer impagament, i el temps s’esgota», va declarar.

Tot i que algun legislador republicà s’ha mostrat disposat a recolzar una pujada temporal i breu del sostre del deute per donar més marge a negociacions, la majoria de demòcrates insisteixen a negar-se a qualsevol acord que el vinculi a retallades. «L’únic que fa més por que no negociar amb els republicans és fer-ho», ha dit el senador Brian Schatz. «Mai deixen de mantenir segrestada l’economia nord-americana».

Notícies relacionades