Patronal

Foment qualifica de «dictatorial» l’observatori del Govern per vigilar els beneficis empresarials

Sánchez Llibre carrega contra l’«excessiu intervencionisme» de l’Executiu amb la nova llei de vivenda, pactada amb ERC i EH Bildu

Foment qualifica de «dictatorial» l’observatori del Govern per vigilar els beneficis empresarials

Àngel Garcia

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president de la patronal catalana Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha qualificat de «propi de països dictatorials i no democràtics» l’observatori que pretén crear el Govern central per vigilar els beneficis i marges empresarials. El líder patronal ha aprofitat la seva intervenció en l’assemblea general de Foment d’aquest dilluns per carregar contra l’Executiu i el seu «excessiu intervencionisme», plasmat, segons la seva opinió, en la nova llei de vivenda, pactada amb ERC i EH Bildu. 

En un moment en el qual els sindicats acusen les grans corporacions d’estar aprofitant la crisi inflacionista per fer més diners i en detriment dels salaris, el líder empresarial ha carregat contra la idea de crear un organisme públic que fiscalitzi si les companyies estan o no ampliant els seus comptes de beneficis. «[És] un instrument propi de països dictatorials i no democràtics tenint en compte que ja tenim a Espanya la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) per vetllar per la preservació de la competència i penalitzar els que incorren en pràctiques abusives en els mercats», ha declarat.

La vicepresidenta primera i ministra d’Economia, Nadia Calviño, va anunciar la setmana passada durant la seva compareixença des de Washington (EUA) la creació d’un organisme per radiografiar i recollir informació sobre l’evolució dels marges empresarials a Espanya, amb la intenció d’assegurar una «adequada» distribució de les rendes. La idea sorgeix d’una proposta del sindicat CCOO, que el Govern central ha decidit fer seva.

Organismes com el Banc d’Espanya ja han alertat en recents anàlisis de conjuntura que part del teixit empresarial han anat millorant els seus comptes de resultats durant els últims mesos. Més de la meitat, concretament el 55,3%, han vist augmentar els seus marges. I, en termes globals, els beneficis de les grans corporacions pràcticament s’han duplicat (+91,3%), segons constata l’última enquesta de central de balanços que trimestralment actualitza el supervisor bancari.  

Una situació que no se circumscriu únicament a Espanya, segons també ha apuntat el Banc Central Europeu. «Els increments de marges de beneficis podrien estar contribuint a una persistent inflació», va afirmar el membre del Comitè Executiu del BCE Fabio Panetta, en una recent entrevista a ‘The New York Times’. 

Des de Foment consideren que la creació d’un observatori públic sobre aquesta qüestió contribueix a estigmatitzar la figura de l’empresari. «El debat polític tendeix a desqualificar el benefici de les empreses. Sense beneficis, que quedi clar que no hi ha empresa viable», ha declarat Sánchez Llibre durant l’assemblea.

El líder de la històrica patronal catalana ja va carregar contra l’Executiu aquest estiu, després de ser reelegit per presidir quatre anys més sense candidatura alternativa, pels seus impostos temporals sobre part dels beneficis de la banca i les energètiques. Per això va acusar el Govern central de «populista sud-americà» i va impulsar un recurs davant el Tribunal Constitucional.

Contra la nova llei de vivenda

Notícies relacionades

Sánchez Llibre també ha carregat contra la nova llei de vivenda que va anunciar la setmana passada el Govern central. Aquesta llei limitarà durant el 2024 la pujada del lloguer al 3% i posteriorment fixarà un índex per topar-ne anualment l’augment. La norma també inclourà l’obligació per als grans tenidors, siguin persones físiques o jurídiques, de rebaixar el preu dels lloguers a les zones tensades.

Des de la patronal catalana consideren que aquesta nova regulació reduirà l’oferta de construcció de vivenda de lloguer, ja que els constructors es passaran a la vivenda de compra. I en conseqüència, critiquen que les dificultats per accedir a una vivenda augmentaran per al consumidor. «La intervenció dràstica del mercat de lloguer pot produir l’efecte contrari del que persegueix la llei», ha declarat Sánchez Llibre.