Fins al 31 de març

Només 15.000 llars i 5.500 calderes comunitàries s’han acollit a les ajudes de llum i gas del Govern per passar l’hivern

El descompte del 40% en la factura elèctrica i la tarifa subvencionada de gas per a comunitats de veïns es queden lluny de l’objectiu d’1,5 milions d’usuaris en cada cas

El Ministeri per a la Transició Ecològica defensa que «l’important» és que els consumidors han tingut l’oportunitat d’acollir-se a «un mecanisme de protecció»

Només 15.000 llars i 5.500 calderes comunitàries s’han acollit a les ajudes de llum i gas del Govern per passar l’hivern
4
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El president del Govern central, Pedro Sánchez, va anunciar a mitjans d’octubre una sèrie d’ajudes per abaratir la factura del gas i la llum dels consumidors espanyols davant el temor d’un pic de preus de l’energia durant l’hivern. I malgrat que el pitjor dels escenaris de preus no es va donar, ja entrada la primavera només 15.000 llars han sol·licitat el descompte del 40% del rebut elèctric, dels 1,5 milions estimats en un inici, i només 5.500 propietaris de calderes comunitàries s’han passat a la tarifa de gas subvencionada (TUR), dels 1,6 milions previstos, segons les dades del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

«L’important és que el Govern ha posat sobre la taula un mecanisme de protecció», ha defensat la secretària d’Estat d’Energia, Sara Aagesen, aquest dilluns durant la presentació del balanç sobre consum d’energia a l’hivern. Millor funcionament ha tingut, en el cas del gas,la tarifa subvencionada (TUR) per al conjunt de llars, que va aconseguir captar 1,1 milions d’usuaris addicionals des de la seva posada en marxa, fins a un total de 2,6 milions.

Aquesta ajuda al rebut del gas, en vigor des d’octubre, es manté fins a final d’any, però el Govern central no preveu que hi hagi massa variacions en el nombre de perceptors ja que l’hivern ja ha passat. La tarifa subvencionada suposa un estalvi mitjà per a les llars amb aigua calenta sanitària i calefacció del 31%, segons els càlculs del ministeri que comanda la vicepresidenta Teresa Ribera. Encara hi ha al voltant de 5,5 milions de clients que tenen un contracte en el mercat lliure.

D’altra banda, l’Executiu va dissenyar un descompte en la factura de la llum del 40% per als usuaris de tarifa regulada (PVPC) que pretenia arribar a la classe mitjana treballadora afectada pels preus disparats després de la guerra d’Ucraïna però que no podia accedir al bo social. Es tracta de llars amb uns límits de renda entre 17.000 i 28.000 euros a l’any, segons el nombre de membres. Però malgrat que es preveia que arribés a 1,5 milions de beneficiaris, amb prou feines assoleix els 15.000.

Amb tot, el Govern central defensa que els consumidors de llum del mercat regulat (PVPC) s’han estalviat un 30% en les seves factures, gràcies a mesures com el denominat límit al gas.

Bo social

En total, els sol·licitants del bo social de l’electricitat ascendeixen a 1,4 milions, davant l’objectiu d’arribar a 1,9 milions anunciat per Sánchez. Aquest mecanisme suposa una rebaixa en la factura de la llum que originàriament era d’entre el 25% i el 40%, en funció de si el consumidor es considera vulnerable o vulnerable extrem, però que es va elevar l’octubre del 2021 a entre el 60% i el 85%. Corre a compte de les empreses elèctriques i només es pot sol·licitar si es té una tarifa regulada (PVPC).

En concret, del total de consumidors, al voltant de 649.000 són vulnerables i 717.000 són vulnerables extrems. Al març aquests usuaris han pagat entre el 67% i el 75% menys que abans de la guerra.

A prop del 20% dels beneficiaris catalogats com a vulnerables són famílies nombroses que reben l’ajuda siguin quins siguin els seus ingressos. La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, va anunciar a mitjans de març canvis per imposar criteris que limitin l’ajuda segons els ingressos, com per a la resta de llars, després que sortís a la llum que el vicepresident madrileny, Enrique Ossorio, és perceptor d’aquesta subvenció, però des del Govern central reconeixen que encara estan estudiant la fórmula. «Continuem treballant perquè és important fer-ho bé. Treballem en diversos escenaris per protegir tota mena de famílies», ha precisat Aagesen.

Descens del consum

Notícies relacionades

Quant a l’evolució del consum energètic, Espanya va adquirir un compromís voluntari amb la resta de països de la Unió Europea de reduir el 15% del seu consum de gas des de l’1 d’agost i fins al 31 de març. Segons els càlculs d’aquest mitjà, a partir de les dades d’Enagás, operador del mercat gasista, la reducció del consum ha sigut de l’11%. En aquest càlcul s’inclouen les exportacions, que es van incrementar tant a França, per l’aturada nuclear, com a Portugal, per la sequera. En el primer cas, les vendes des d’Espanya van sumar un total de 9,4 terawatts-hora (TWh), davant unes importacions mitjanes de 3,9 TWh en el mateix període dels últims cinc anys. En el segon, les exportacions van assolir els 3,8 TWh.

Sense les exportacions, la demanda de gas s’ha reduït un 21%, segons el Govern central. Si es té en compte el saldo importador dels cinc anys precedents, la reducció de la demanda ascendeix al 23%. D’altra banda, sobre el compromís de reducció del consum d’electricitat en les hores punta –el 10% amb més demanda– s’ha arribat a una disminució del 9,8% en el període.