Govern

Sánchez anuncia 50.000 noves vivendes per a lloguer assequible procedents del banc dolent

El Consell de Ministres aprovarà dimarts aquesta mobilització de pisos de la Sareb

2
Es llegeix en minuts

El Consell de Ministres aprovarà dimarts la mobilització de 50.000 vivendes de la Sareb, l’anomenat banc dolent públic amb pisos procedents d’impagaments, per contribuir a abaixar els preus del lloguer. El president del Govern, Pedro Sánchez, ha fet aquest anunci en la clausura de la convenció que el PSOE ha celebrat aquest cap de setmana a València, en el qual s’ha tancat el programa marc per a les eleccions municipals. D’aquesta manera, ha dit, donem «un «pas més» després de l’acord de la llei de vivenda.

La llei de vivenda, que s’ha acabat de pactar aquesta setmana amb Podem, ERC i EH Bildu, suposa un revulsiu electoral per al PSOE. Era un compromís del Govern de coalició que s’ha mantingut molt temps estancat per diferències entre els socis i amb aquests dos grups parlamentaris, però al final els socialistes han acabat cedint en aspectes nuclears, com l’establiment de límits a l’escalada dels preus del lloguer. Ferraz entén, fonamentalment Sánchez, que aquesta nova norma pot ser una carta per als seus alcaldes, ja que l’accés a la vivenda ha anat guanyant punts entre les preocupacions dels espanyols. Per al PSOE és fonamental guanyar una altra vegada el PP en vot municipal i retenir el País Valencià, perquè aquestes dues victòries propulsarien una nova victòria socialista a les generals.

Notícies relacionades

La nova llei inclou grans novetats, com el límit a la pujada dels preus del lloguer al fixar que el límit actual del 2%, com a part de les mesures anticrisi del Govern, es mantindrà en el 3% el 2024, i a partir del 2025 es crearà un nou índex que haurà de ser «més estable i inferior a l’evolució de l’IPC».

Rebaixa també la definició de «gran forquilla» com aquella persona física o jurídica que posseeixi entre 10 i 5 immobles. Però l’aplicació de la part més baixa de la forquilla només serà possible a les àrees tensades, aquella on el cost del lloguer sigui singularment elevat. En aquestes zones s’establiria un preu mitjà entre el més alt i el més baix que seria d’obligat compliment per als propietaris que tinguin cinc vivendes o més o per a les que no hagin estat llogades en l’últim lustre. Perquè aquesta regulació operi, ho hauran de demanar les comunitats autònomes. A més, les despeses de gestió immobiliària i de formalització del contracte aniran sempre, a partir d’ara, a càrrec del llogater.