Mercat immobiliari

El Govern espanyol firma 13 acords amb Catalunya per finançar 1.043 vivendes per a lloguer social i assequible

L’ajuda que s’aporta és de fins a 700 euros per metre quadrat de superfície útil de vivenda

El Govern espanyol firma 13 acords amb Catalunya per finançar 1.043 vivendes per a lloguer social i assequible
2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El Govern espanyol ha anunciat aquest dijous la firma de 13 acords amb Catalunya per finançar la construcció de 1.043 vivendes destinades al lloguer social i assequible. Segons aquest acord, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) aportarà, amb càrrec als fons europeus NextGeneration, 35 milions d’euros de la inversió prevista (166 milions) en l’execució dels projectes de construcció. Del total de vivendes, 310 es desenvoluparan en règim de promoció pública i 733 de restants a través de diferents fórmules de col·laboració publicoprivada.

Les promocions d’obra nova es portaran a terme en 13 municipis catalans, incloses les ciutats de Barcelona, Lleida i Tarragona. En concret, els acords recullen ajudes per a la construcció de vivendes a Barcelona, Lleida, Tarragona, Granollers, Reus, Sitges, Vilafranca del Penedès, Blanes, Manlleu, Vilablareix, Sant Pere de Ribes, Cornellà de Llobregat i Sant Feliu de Llobregat; aquestes es portaran a terme en règim de promoció pública (fins a 310) o a través de diferents fórmules de col·laboració publicoprivada (733 vivendes), pels seus respectius ajuntaments o empreses municipals de vivenda.

Exigències mediambientals per a les noves vivendes

Estan previstos acords amb la Generalitat per impulsar la construcció de vivendes de lloguer social en edificis energèticament eficients dins del PRTR fins a arribar a la xifra de 3.230 vivendes finançades amb càrrec en aquest programa. A través d’aquest pla d’ajudes, Mitma pretén finançar l’increment del parc públic de vivendes destinades al lloguer social o a preu assequible, mitjançant promocions d’obra nova sobre terrenys de titularitat pública. Aquestes vivendes formaran part del parc públic durant un període mínim de 50 anys i el seu consum d’energia primària no renovable haurà de ser inferior en un 20% com a mínim als requisits exigits en el Codi Tècnic d’Edificació.

Les obres corresponents a actuacions finançades amb càrrec a aquest programa hauran d’estar finalitzades el 30 de juny del 2026. Per a aquest programa, dotat amb 1.000 milions d’euros, Mitma ja ha transferit a la comunitat autònoma de Catalunya 80,8 milions d’euros l’any 2022, i s’ha formalitzat el compromís financer amb càrrec a l’anualitat de l’any 2023 pel mateix import. L’ajuda que s’aporta és de fins a 700 euros per metre quadrat de superfície útil de vivenda amb un màxim de 50.000 euros per vivenda.

Aquesta és la distribució de les vivendes prevista:

- 175 vivendes en set actuacions a Lleida.

- 160 vivendes a Tarragona.

- 90 vivendes a Sant Feliu de Llobregat.

- 70 vivendes a Sitges.

- 69 vivendes en dues actuacions a Manlleu.

- 55 vivendes en quatre actuacions a Vilafranca del Penedès

(promoció pública).

- 53 vivendes en dues actuacions a Cornellà de Llobregat.

- 48 vivendes a Reus (promoció pública).

- 46 vivendes en dues actuacions a Granollers (17 promoció pública i

29 publicoprivada).

- 43 vivendes a Sant Pere de Ribes.

Notícies relacionades

- 28 vivendes a Vilablareix.

- 16 vivendes a Blanes.