Impuls al sector productiu

Un 22% més d’ajudes i serveis per a les empreses catalanes

El Govern català destinarà 200 milions d’euros en ajudes i serveis a les empreses aquest 2023 a través d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa

Un 22% més d’ajudes i serveis per a les empreses catalanes
6
Es llegeix en minuts

El Govern de la Generalitat reforça els seus instruments d’impuls a les empreses. Durant el 2023, ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball, destinarà 200 milions d’euros en ajudes, serveis i programes a la indústria i la competitivitat de les empreses, un 22% més que el 2022.

Així ho han anunciat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, i el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell, en el marc de les jornades ‘ACCIÓ ON: Fem avui l’empresa de demà’, que tenen lloc aquest mes de març a vuit ciutats de Catalunya. Aquests actes, que hauran reunit més de 1.000 directius i directives d’empreses de tot el país, han servit per donar a conèixer la cartera de serveis d’ACCIÓ per al teixit productiu.

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha destacat que, «en un entorn d’extremada complexitat, des del Govern volem ser més al costat que mai de les empreses i acompanyar-les en un moment decisiu en el qual s’està dibuixant l’economia de les pròximes dècades». Per la seva banda, el secretari Castellanos ha assegurat que «el món ha canviat moltíssim i ho ha fet de manera vertiginosa, també en l’entorn empresarial. Des d’ACCIÓ posem a disposició de les empreses les eines que els serveixin per transformar el seu model de negoci per poder adaptar-se al futur i posicionar-se de la manera més competitiva».

En aquest sentit, Castellanos ha anunciat que aquest any s’activen cinc noves línies d’ajudes amb un pressupost de 13 milions d’euros, per impulsar nous projectes d’innovació tecnològica per part d’empreses catalanes, la promoció internacional, l’obertura de filials a l’estranger, el creixement d’empreses emergents ‘deeptech’ i l’accés als fons europeus del Horizon Europe.

Dos grans tipus d’ajudes

Les ajudes d’ACCIÓ per a aquest any s’engloben en dos grans grups en funció de la fase en la qual es trobi l’empresa. El primer tipus són ajudes que permeten a l’empresa començar un procés de reflexió estratègica i definició d’un full de ruta en els diferents àmbits (digitalització, sostenibilitat, internacionalització, etc.). Són els Cupons ACCIÓ a la Competitivitat de l’Empresa, una línia d’ajudes molt consolidada i amb gran demanda per part de les empreses, que ofereix fins a 20.000 euros per contractar serveis especialitzats i que es preveu que aquest any podran obtenir més de 700 pimes catalanes. La convocatòria s’obrirà el maig vinent.

El segon tipus d’ajudes és per una segona fase més avançada, en la qual l’empresa pot desenvolupar el full de ruta –prèviament definit– i implementar-lo amb projectes concrets. En aquest cas, poden arribar als 250.000 euros per empresa i s’articulen en diferents convocatòries que s’obriran entre el maig i l’octubre. ACCIÓ ofereix un servei gratuït d’informació quinzenal en el qual anuncia les obertures i els detalls d’aquestes i d’altres convocatòries.

Qautre àmbits temàtics especialitzats

Les ajudes i els serveis d’ACCIÓ es concreten en quatre àmbits. En primer lloc, referent a l’estratègia empresarial, el 2023 destaca el programa Noves Oportunitats de Negoci. Es tracta d’una ajuda de fins a 60.000 euros per fer o implementar un pla de negoci que suposi un canvi estratègic. «Aquesta ajuda ens ha permès crear una nova línia d’‘e-commerce’ i ens ha empès a aprofitar una nova oportunitat de negoci que potser hauríem descartat si no haguéssim tingut aquesta ajuda», afirma Martina Font, directora corporativa de Font Packaging Group. Dins d’aquest àmbit també es consolida l’Oficina Next Generation EU d’ACCIÓ per facilitar l’accés de les empreses als fons de la Unió Europea, amb assessorament personalitzat i un sistema d’alertes a mida.

Un segon àmbit són els instruments relacionats amb la transformació tecnològica i la disrupció, que aquest any augmenta en un 65% el seu pressupost. Destaquen línies com els Nuclis d’R+D, amb ajudes de fins a 250.000 euros, que subvencionen projectes de recerca i desenvolupament amb un elevat risc tecnològic. Aquest 2023, la iniciativa comptarà amb un pressupost de gairebé 17 milions d’euros, un 70% més que l’any passat.

En paral·lel, les pimes catalanes també disposen dels programes ProACCIÓ 4.0 i ProACCIÓ Green, que incentiven el desenvolupament de projectes tecnològics en els àmbits de la digitalització i la lluita contra el canvi climàtic. També destaquen noves línies que permetran accedir a les ajudes europees del Horizon Europe. Quant a les ‘start-ups’, s’activarà un nou fons de coinversió amb un pressupost de 2,5 milions deuros específic per a empreses emergents ‘deeptech’.

A més, aquest any es consolida un servei d’assessorament a les pimes en l’àmbit de la propietat intel·lectual i industrial. «És molt important que les pimes tinguin aquest coneixement. Quan vam començar el servei ens vam adonar que no sabíem res», explica Pere Roset, fundador i president d’Aumenta Solutions.

El tercer àmbit és el de l’impuls de la internacionalització, en el qual aquest any l’agència augmentarà en un 60% la dotació del pressupost destinat. Per exemple, les pimes catalanes que es plantegen començar a exportar poden accedir als Cupons ACCIÓ a la Internacionalització, ajudes directes d’entre 2.500 i 8.000 euros per desenvolupar un pla de promoció internacional o contractar un ‘export manager’. A més, les empreses que tinguin l’objectiu d’augmentar la seva presència comercial a l’estranger mitjançant els canals digitals poden accedir a una ajuda de fins a 6.000 euros per desenvolupar webs o portals d’‘e-commerce’ enfocats a mercats estrangers, impulsar accions de màrqueting digital internacional o participar en ‘marketplaces’, entre d’altres.

De fet, aquest any s’activen dues noves línies per facilitar les activitats de promoció internacional digitals i presencials i un programa que promourà l’obertura de noves filials d’empreses catalanes a l’estranger.

A més, les empreses poden rebre assessorament i seguiment personalitzat per part de les 40 Oficines Exteriors de Comerç i d’Inversions d’ACCIÓ que hi ha arreu del món per començar o accelerar els seus projectes d’expansió internacional. Ricard Lascorz, CEO de Plimon Global, certifica el valor d’aquestes oficines. «No es tracta només de trucar a una oficina: hi ha un professional que està les 24 hores del dia amb un coneixement de mercat molt profund. Aquest fet ens ha permès accelerar el nostre procés d’internacionalització», assegura.

Notícies relacionades

Finalment, el quart àmbit, té l’objectiu de fomentar la inversió productiva a Catalunya. Aquest 2023, la línia d’ajudes d’Alt Impacte d’ACCIÓ posarà a disposició de les empreses fins a 24 milions d’euros. Es tracta d’una ajuda de fins a 200.000 euros que subvencionen la contractació de personal qualificat, la inversió en actius fixos o l’adquisició d’equipament per a centres d’R+D, entre d’altres.

El suport d’ACCIÓ és clau per incentivar la inversió amb impacte i l’aterratge de multinacionals estrangeres, com il·lustra Gerard Esparducer, director general d’ERNI Espanya. «ACCIÓ va ser l’eix angular de l’aterratge d’ERNI a Catalunya: ens van assessorar en temes legals, per buscar oficines, proveïdors, ens van posar en contacte amb universitats... Va ser com un vestit a mida, amb un únic punt de contacte que ens va acompanyar i va escoltar en tot moment. El bon treball d’ACCIÓ va arribar a la nostra matriu, a Suïssa: venir a Catalunya havia sigut una bona decisió i això va portar a noves inversions», afirma.